sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Murkinaa muinaismarkkinoilta - keskiajan rieskat ja kaalipiiraat

KESKIAJAN RUOKAA


Vierailin Helsingin Seurasaaren kupeessa sijaitsevan Pukkisaaren muinaismarkkinoilla. Viehättävä pieni saari oli koonnut keskiajan käsitöiden ja herkkujen ystävät yhteen tämän viikonlopun ajaksi.
Ihana, vielä kesäinen aurinko suosi tapahtumaa ja saarella vallitsi upea tunnelma.

Keskiajan herkut tekivät kauppansa. Minun suosikkejani olivat erilaiset piiraat ja rieskat, joita itse asiassa vielä nytkin suositaan itäsuomalaisessa ruokaperinteessä.
Ruis- ja vehnäjauhoihin leivotut kaalipiiraat, ohrarieskat ja -piiraat sekä ruiskuoreen leivotut muikkukukot hivelivät tänään makuhermojani.

 
 
 
Makeaksi pitkään hautunut kaali litteässä ruis-ja vehnäkuoreen leivotussa piirakassa maistui taivaalliselta. Pinnalle siveltiin keskiajan tapaan vielä vähän valkosipulilla maustettua kirnuvoita.
 
Keskiajalla käytettiin runsaasti yrttejä ja myös erilaisten pippureiden valikoima oli laaja. Niinpä piirakan kaali silputtiin pieneksi ja sitä haudutettiin pitkään yrttien ja pippurien kanssa miedolla lämmöllä. Lopuksi se kätkettiin piirakkakuoren sisään ja paistettiin uunissa tai nuotion loimussa
 
Toinen herkku oli ohrarieska, jonka päälle siveltiin härkäpavuista valmistettua tahnaa.
 
 
Seuraavaksi maistoin huolella leivottuja naurispiiraita, jotka maistuivat juuri niin herkullisilta kuin ne näyttivät.

 
Vasemmalla nauris- ja oikealla kaalipiiraat. Uskomattoman herkullisia!


 
 
Kotona maistelin muikkuja ja kaivoin kaapistani esiin keittokirjan "Keskiajan keittiön salaisuudet".
Siitä löytyi alla oleva rieskaresepti. Samasta taikinasta voi tehdä myös kaalipiirakan kuoren.

Loimurieskaset ja kaalipiiraat

0,5 l kylmää vettä
0,5 tl suolaa
30 g hiivaa
6 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnän kuorta eli leseitä
 
Liota hiiva ja suola jääkylmään veteen. Lisää 5 dl vehnäjauhoja puukauhalla sekoittaen. Lisää loput jauhoista ja vehnän kuori vähitellen. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa nopeasti notkeaksi, ettei se ehdi lämmetä. Jaa taikina kuuteen osaan ja taputtele parin sentin paksuiset leipäset.
 
 Pistele leivät haarukalla ja pane ne uuniin, 300 asteeseen, suoraan kuumalle pellille. Paista grillivastuksilla uunin keskiosassa noin 7-8 minuuttia toiselta puolelta. Kääri kuumat leipäset liinaan, jotta kuori pehmenee. Tarjoile lämpimänä kirnuvoin kera.
Leipien kypsyttäminen onnistuu myös takassa tai nuotiotulen loimussa.
 
Jos teet kaalipiiraita, taputtele tai kauli taikina ohuemmaksi ja kääri valmiiksi yrttien ja pippurien kanssa haudutettu kaalitäyte taikinakuoreen. Paista samaa tapaan uunissa tai nuotion loimussa.
 
 
 
Terveisin,
 
 
 

Ei kommentteja: