keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Huoletonta unta

TERVEYS & HYVINVOINTI

Työterveyslääkärinä työskentelevä ystäväni lähetti minulle joulukortin välissä ihanan tervehdyksen: Työterveyslaitoksen taskujulkaisun Voiman lähteet - työn voimavarojen ABC. Opas on tarkoitettu ihan kaikille työssä jaksamisen edistämiseksi ja vakavien stressiongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Pieni opas on helppo lukea ja se on täyttä asiaa kannesta kanteen.

Minuun kolahti kappale "Nuku tarpeeksi". Olen huomannut, että ajan puute johtaa helposti pidentyneisiin iltatöihin tai aamuvarhaisiin lisävuoroihin. Ja kaikki tämä on pois unesta.
Pitkään jatkuessaan unenpuute kuitenkin näkyy jatkuvana väsymyksenä ja energian puutteena, ja ärtyisyytenä - ei ihan vierasta minullekaan. Pahimmillaan unenpuute lisää myös sairauksien riskiä ja sekoittaa aineenvaihdutaa. Väsyneenä tekee mieli nopeita hiilareita, joiden avulla keho pyrkii kompensoimaan energianpuutetta. Paino nousee.

Sopiva unimäärä on yksilöllinen, mutta 7-8 tuntia on asiantuntijoiden suositus. Hyvä uni tulee, kun menee nukkumaan levollisin mielin. Asiantuntijat suosittelevat ennen nukkumaanmenoa "huolihetkeä", jossa voi kirjata ylös huolet ja keskeneräiset asiat. Näin ne poistuvat ajatuksissa ja hyvä uni voi tulla. Vähän samanlainen ajatus kuin jo intiaaneilla.

Maya-intiaanien legendan mukaan huolista voi selvitä antamalla ne nukeille illalla. Kun asettaen huolinuket yöksi tyynyn alle, ne murehtivat yön aikana nukkujan puolesta ja olo on aamulla paljon kevyempi.


Guatemalalan maya-intiaanien huolinuket tehdään langasta, kankaasta ja tikuista.


Huolettomia unia, 

Ei kommentteja: