lauantai 8. helmikuuta 2014

Blinejä ja borssia - venäläistä talviruokaa

VENÄLÄISIÄ HERKKUJA
Sotshin talviolympialaisten innoittamana perheeni toivoi lauantai-aterialle venäläisiä herkkuja  Valitsin perinteisistäkin perinteisimmät, talviseen tunnelmaan sopivat tattariblinit ja höyryävän herkullisen borssikeiton.


Hartaasti kohotettu tattaritaikina paistettiin taas miesväen voimin. Käytössä kauhtuneet blinipannut otettiin taas esiin talvisesonkiin.


Blinien täytteinä olemme kokeilleet savulohta, sienisalaattia, kananmunaa, kurkkuja ja hunajaa sekä erilaisia mätejä. Tällä kertaa intouduin suomalaisista silakan-, hauen-, mateen- ja muikunmädistä. Lasten toivomuksesta hankittiin myös tuttua kirjolohenmätiä.

Yritin hankkia Suomessa myynnissä olevaa venäläistä, Mustanmeren rannalla kypsyneistä rypäleistä valmistettua Abrau-Durso kuohuviiniä, mutta sitä olisi saanut myymäläämme vain tilauksesta. Päädyimme siis ranskalaiseen shampanjaan, joka lienee  ollut alun perin myös venäläisen sisarensa esikuva tsaarinaikaisen Pariisi-Pietari kulttuuriakselin myötä. Abrau-Durson kuohuviinitalokin on perustettu vuonna 1870 keisari Aleksanteri II: n käskystä.
Ja toisaalta, kuiva shampanja on aina kuivaa shampanjaa.


Tattariblinit

45 g hiivaa
6 dl maitoa
3 rkl hunajaa
1 pullo vaaleaa olutta (0,33 l)
3 dl kevyttä kermaviiliä
4 keltuaista
4,5 dl tattarijauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
tilkka rypsiöljyä
4 valkuaista vaahdotettuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitton. Lisää hunaja, olut, kermaviili, kananmunan keltuaiset ja jauhot. Kohota huoneenlämmössä 1-2 tuntia.
Lisää taikinaan juuri ennen paistamista tilkka rypsiöjyä ja valkuaisvaahto varovasti käännellen.
Paista blinit pienellä lämmöllä blinipannuissa. Blinit kohoavat vielä pannulla ja voit tehdä niistä mehevän paksuja haluamasi paksuuden mukaan. Paista blinejä molemmin puolin, kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä. Tarjoile mätien ja smetanan kera.


Annos on suuri - puolita se, jos ruokailijoita on vähän. Itse yleensä tarjoilen blinejä isommalle joukolle, jonka mukaan tämä resepti on mitoitettu.
Lisää blinireseptejäni: ruis-speltti blinit, perunablinit



 Tuhtien blinien jälkeen maistuu kevyempi keitto. Borssi on maukas ja aromikas myös ilman lihaa.


Venäläinen kasvisborssi
500 g punajuuria
2 isoa porkkanaa
puolikas pienestä keräkaalista (n. 400 g)
1 dl kuivattuja papuja (liotettuna)
1,5 - 2 l kasvislientä
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyrettä
1-2 rkl etikkaa (10 %) tai viinietikkaa
1 rkl sokeria
2 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
Tarjoiluun
2 dl smetanaa
Laita pavut likoamaan edellisenä iltana. Kuori punajuuret ja porkkanat ja raasta ne suikalemaiseksi karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali ja sipuli, pilko valkosipulinkynsi. Kuullota punajuuri öljyssä ja lisää sen joukkoon etikka.  Kuullota kasvikset. Laita kattilaan kasvisliemi ja pavut, kuullotetut kasvikset ja punajuuret, tomaattipyre ja laakerinlehdet.
 Lisää sokeri ja rouhi päälle pippuria. Keitä kasvikset kypsiksi. 


Lue myös toinen herkullinen kasvisborssireseptini, siinä on mukana hapankaalia. 
Jos haluat lisätä keittoosi lihaa, katso ukrainalainen borssikeittoreseptini

Terveisin

Ei kommentteja: