perjantai 29. lokakuuta 2010

Pirteyttä punajuuresta

KOTIRUOKAA
Supisuomalainen voimajuures punajuuri pärjää hyvin superfood-keskustelussa. Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiinejakin löytyy: A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, vaikuttaa suotuisasti punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan. Myös punajuuren kuitu on arvokasta.
Onni on, että punajuuresta on tullut keittiömestareiden keskuudessa trendikäs raaka-aine eikä sitä enää tarvitse nauttia vain etikkaan säilöttynä mummon perinneherkkuna. Yrteistä basilika ja timjami ovat punajuuren ystäviä. Juustoihin toimiva makuyhteys löytyy ainakin sinihomejuuston ja vuohenjuuston kanssa.
Ilolla olen pannut merkille, että punajuuri maistuu myös nuorisolle, kun sen oikein tarjoilee. Punajuurikeitosta on tullut tilausruoka kaverivierailuilla. Pääsipä se myös kuopukseni kauhukeittiön tarjoilemaan Halloween-menuun verikeittona. Aikuisille se on tilanteen mukaan loistava alkuruoka, terveellinen lounas tai vähäkalorinen dieettikeitto. Punajuuressa hehkuu syksyn ruska, mutta sitä voi käyttää ympäri vuoden.


Punajuurikeitto
500 g tuoreita punajuuria
250 g sipuleita
7,5 dl vähäsuolaista kasvilientä
2 dl    kevyttä ruokakermaa
tuoreita yrttejä: basilikaa ja timjamia
mustapippuria

Kuori sipulit ja punajuuret ja pilko ne kuumaan kasvisliemeen. Lisää tuoreet yrtit joukkoon ja keitä kypsäksi.
Hienonna sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kevyt ruokakerma ja mausta mustapippurilla. Tarjoile mielihyvällä. 
Villi viinisuositus punajuuren makeaan makuun on hedelmäinen uuden maailman pinot noir.

Ei kommentteja: