perjantai 15. lokakuuta 2010

Ranskalainen omeletti

KOTIRUOKAA

Pariisilainen kahvila, taitelijatorin kupeessa kutsuu ohikulkijoita lämmittelemään höyrävän sipulikeiton tai yrteiltä tuoksuvan omeletin ääreen. Tarjolla on päivän omeletti, herkkusienillä ja sipulilla täytettynä. Mikä ihana lounasmuisto - makuna tuoksuna tai tunnelmana. Viileys on kadonnut, puheen sorina ja aito tunnelma ovat täyttäneet kaikki aistit.

Mitähän tapahtuisi, jos tarjoilisin kotona ranskalaista omelettia? Helpommin sanottu kuin tehty. Jo munien valinta tuotti vaikeuksia. Ostaisiko ranskalainen pienryhmäkanalan virike kananmunia vai lattiakanalassa, vapaana liikkuvien kanojen  munia, vai täysjyväviljaa ja pellavaölyjyä sisältävällä erikoisrehulla ruokittujen lattiakanalan kanojen Omega-munia vai kentis luonnonmukaisesti tuotettuja Luomu-kananmunia. Siinä kiekuivat eri munabrändit edessäni huomiotani hakien. Ostin luomumunia. Päätös syntyi ruuhkaisessa kaupassa loisteputkivalaistuksessa, koska haaveilin pääseväni maalaiskotiini ja samalla ajattelin myös ranskalaista tunnelmaa. Ei siis mikään järkipäätös. Mutta varmasti hyvä.

Sitten vain sipulit oliiviöljyyn kuullottumaan ja herkkusienet ruskistumaan. Ja toiselle pannulle vatkatut munat ranskalaisen ruokakerman crème fraichen kera. Yrttejä, pippuria. rucolaa ja erilaisia salaatteja tarjoiluun...
Bon Appétit!

Ranskalainen Omeletti
4 kananmunaa
valkopippuria
8 herkkusientä
1 sipuli
yrttejä/salaatteja tarjoiluun

Kuullota sipulisilppu oliiviölyssä, lisää herkkusieniviipaleet ruskistumaan.
Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää crème fraiche ja mausta pippurilla. Paista sekoittamatta, hitaasti. Lisää lähes hyytyneen omeletin päälle sieni-sipuliseos ja yrttejä. Taita kaksin kerroin lautaselle. Tarjoile rucolan tai salaattisekoituksen kera. Nauti tunnelmasta.

Ei kommentteja: