sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Makuja maan alta - terveyttä tonkimalla

KOTIRUOKAA

Syksyinen maaseutu viehättää myös keittiössä. Miten paljon ihanuuksia löytyykään maan uumenista. Palsternakka, mustajuuri ja maa-artisokka ovat juureksia, joiden täyteläinen maku hurmaa aina. Palsternakan vahva tuoksu ja aromaattinen maku ovat peräisin aromaattisista ölyistä. Se sopii hyvin keittoihin, salaatteihin, raasteisiin, vuokiin, patoihin ja kastikkeisiin. Itse kokeilin sitä syyssämpylöihin. Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka muistuttaa maultaan parsaa. Se sisältää runsaasti rautaa ja inuliinia. Maa-artisokan muhkuraiset mukulat ovat hankala kuoria, mutta vaiva kannattaa. Maa-artisokasta syntyy esimerkiksi taivaallinen keitto. Myös se sisältää inuliinia ja runsaasti ravintokuituja ja hivenaineita, kuten rautaa.


Maa-artisokkakeitto 
500 g  kuorittuja maa-artisokkia        
4 kpl   jauhoisia perunoita
1         sipuli
2         valkosipulin kynttä
1,3 l    kasvislientä
2 dl     vähärasvaista ruokakermaa
ripaus pippuria ja hyppysellinen muskottipähkinää
pinnalle pähkinärouhetta

Keitä kasvisliemessä maa-artisokat, peruna, sipulit ja valkosipulit kunnes ne ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma ja mausta. Kiehauta. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Annostele lautaselle ja koristele saksanpähkinäöljyllä ja -rouheella. Voit halutessasi juhlistaa keittoa kuohuviinillä. Kuiva madeira ja hapokas Alsacen muscatviini sopivat juomaksi keiton kera.

Palsternakka-pellavansiemensämpylät
200 g  palsternakkaa
6 dl     keitinlientä
50 g    hiivaa
5 rkl    tummaa siirappia
2 tl      anista
6 rkl    pellavansiemeniä
4 dl     grahamjauhoja
10 dl   hiivaleipäjauhoja
3 rkl    rypsiöljyä

Keitä palsternakat kypsiksi ja jäähdytä keitinvettä kädenlämpöiseksi (lisää tarvittaessa kylmää vettä siten, että kokonaismäärä on 6 dl). Soseuta palsternakat sauvasekoittimella. Liuota hiiva keitinliemeen, lisää joukkoon palsternakkasose, siirappi, pellavansiemenet ja anis. Lisää myös osa jauhoista ja alusta. Lisää öljy ja loput jauhot. Kohota taikina lämpöisessä kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöitä ja paista niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Kuvat: Laura Sarvanto


Ei kommentteja: