keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Nuoret lahjakkuudet mykistivät konsertillaan


MUSIIKKI

Nuorista lahjakkaista muusikoista koostuva Nordea Jean Sibelius orkesteri konsertoi sunnuntaina neljättä kertaa Finlandia-talossa. Konsertti oli mitä positiivisin kokemus – liikuttavakin. Loppuunmyyty sali musiikin ystäviä sai omakohtaisesti todistaa, että Suomessa on kasvamassa uusi lahjakas muusikkopolvi lahjakkaita edeltäjiänsä seuraamaan.
Musiikki on tärkeänä osana ollut rakentamassa myönteistä Suomi-kuvaa ja tämä konsertti antoi lupauksen perinteen jatkumisesta. Turhaa eivät suomalaiset vanhemmat ole kuljettaneet lapsiaan ja nuoriaan musiikkiopistoihin eri puolilla Suomea ja kannustaneet heitä opinnoissaan. Nordea Jean Sibelius Orkesteri (NJSO) on konkreettinen osoitus tästä.

Orkesteri on nuoria, lahjakkaita musiikinopiskelijoita tukeva koulutusorkesteri, jonka riveihin klassista musiikkia opiskelevat nuoret eri puolilta Suomea voivat hakeutua koesoittojen kautta. Orkesteria on johtanut koko sen olemassaolon ajan kapellimestari Jukka-Pekka Saraste, joka on omalla panoksellaan halunnut kannustaa nuoria soittamaan. Ison orkesterin jäsenenä soittaminen on monelle jopa uravalinnan kannalta merkittävä elämys.
Sunnuntain konsertin alkuosassa orkesteri esitti Sibeliuksen viulukonserton, jonka solisti oli tämän vuoden Nordea stipendiaatti, viulisti Kreeta-Julia Heikkilä. Nuori viulisti selvisi kunnialla vaativasta ja vaikeasta tehtävästään. Jälkipuoliskolla Jukka-Pekka Saraste sai nuoren orkesterin soimaan Antonin Dvořákin Sinfoniassa no. 9 e-molli op. 95. Teos tunnetaan myös lisänimellä ”Uudesta maailmasta” ja uusi maailma oli juuri se tuntemus, mikä syntyi näitä nuoria lahjakkuuksia kuunnellessa ja katsellessa. Ylimääräisenä numerona esitetty Finlandia nosti sitten jo kyyneleet monien silmiin. Yleisö yltyi taputtamaan seisoen. Bravo!
Seuraavan kerran nuorta orkesteria voi kuulla Kuopissa 13.2.2011.

 

Ei kommentteja: