sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Mustakaalimuhennosta, portobelloja ja turskaa

MUSTAKAALI

Tänä viikonloppuna löysin mustakaalin. Se komeili oman K-kauppamme hevi-tiskin uutuutena ja tarttui kumppanini ostoskoriin.

Opiskelin, että Cavolo nero, eli mustakaali, eli palmukaali, on kotoisin Italian Toscanasta. Meidän kaalimme tosin oli matkannut K-markettiin Espanjasta. Yhtä kaikki, Välimeren ilmaston maukkaasta kasviksesta on kyse.

Mustakaali on varsinainen voimavihannes, joka sisältää erittäin runsaasti mm. kalsiumia, proteiinia, C-vitamiinia ja rautaa. Tutumpi sukulainen, lehtikaali, häviää ravintoarvoissa, vaikka sekin edustaa kasvisten aatelia.


Mustakaalissa on pitkulaiset, tummanvihreät lehdet. Napakkarakenteisen lehdet kestävät hyvin hauduttamista. Mustakaalia käytettään paljon italialaisessa keittiössä. Tämän viikonlopun kokkauskokeiluni osoittivat, että mustakaali toimii ainakin muhennoksena, aamiaisen terveysjuomassa - smoothiessa ja pastan pestokastikkeessa.

Ensimmäisenä kokeilimme mustakaalia muhennoksena, jota valmistimme paistetun turskan ja portobellosienien kaveriksi. Maku oli erinomaisen täyteläinen. Makuyhdistelmä paistettujen portobellojen ja Suomenlahden turskan kanssa oli myös onnistunut.



Mustakaalimuhennos

200 g mustakaalin lehtiä
2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
1 dl vettä
1,5 dl ruokakermaa
mustapippuria myllystä
rypsi- tai oliiviöljyä
(suolaa)
 
Kuullota sipulit, valkosipuli ja mustakaalin lehdet öljyssä. Lisää vesi ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää ruokakerma ja jatka hauduttamista vielä viitisen minuuttia. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.
 
Paistetut portobellot
 
Taita Portobelloista pois jalka ja paista hattuja oliiviöljyssä molemmin puolin kunnes ne ovat kypsiä.
Mausta pippurilla. Halutessasi voit laittaa pannulle timjaminoksia paistamisen ajaksi.
 
Paistetut turskafileet
 
Ripottele fileiden pinnalle pippuria ja paista ne molemmin puolin voissa tai öljyssä.



Nyt täytyy vain odottaa, koska kotimaiset mustakaalit tulevat tarjolle. Ne sopivat hyvin myös ruukkuviljelyyn, joten ehkäpä voin kokeilla jopa kotiviljelyä. Esikasvatuksen voi aloittaa jo huhtikuussa.

 
Terveisin,

 

Ei kommentteja: