sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Mausteinen turska - Bacalao - lämmin maku kaamokseen

Tähän aikaan vuodesta Norjassa alkaa lipeäkalakausi. Lutefisk on tarjolla kaikissa ravintoloissa ja sillä kilpaillaan asiakkaista. Turskasesongin alku oli tullut turskafileet myös lähikauppaamme täällä Suomessa. Tästä innostuneena päätin tehdä mausteista turskapataa bacalaoa. Se on suosittu pataruoka monissa Atlantin rannikon maissa Norjasta Portugaliin, jossa se joillakin alueilla kuuluu myös joulupöydän herkkuihin.


 Bacalao hautuu hitaasti liedellä ja on valmista, kun perunat ja sipulit ovat kypsyneet. Padan voi myös valmistaa uunissa.


Turska on maultaan mieto kala. Mausteisessa padassa se saa makua tomaatista, paprikasta, chilistä ja sipuleista. Monet käyttävät myös oliiveja.





Bacalao - mausteista turskaa

1 kg turskaa
1 kg perunoita
0,5 dl oliiviöljyä
1 prk tomaattipyreetä
5 valkosipulin kynttä
1 mieto punainen chili
1 dl kuutioituja aurinkokuivattuja tomaatteja
250 g pikkusipuleita (puna- helmi- ja salottisipuleita)
500 g tomaatteja
2 keskikokoista suippopaprikaa
4 dl vettä
mustapippuria myllystä
tuoretta persiljaa koristeluun
(erivärisiä oliiveja koristeluun)

Kuori ja viipaloi perunat. Pilko turska n, 4 cm paloihin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori pikkusipulit ja halkaise ne kahtia. Viipaoi paprikat ja tomaatit.

Kaada padan pohjalle oliiviöljyä ja kuumenna. Lisää tomattipyre, chili, valkosipulit, aurinkokuivaatut tomaatit ja sekoita huolillisesti. Lado joukkoon peruna- tomaati ja paprikaviipaleita, sekoita.
Rouhi joukkoon pippuria. Kaada joukkoon vesi ja lisää turskapalat.
Hauduta kypsäksi.
Koristele tuoreella persiljalla ja halutessasi erivärisillä oliiveilla.

Nauti sellaisenaan tai tuoreen maalaisleivän kera.




Terveisin,

Ei kommentteja: