lauantai 21. tammikuuta 2012

Nyt alkaa Nutraus

RUOKAVALIO

Moni on luvannut itselleen pudottaa painoaan ja kohentaa kuntoaan vuoden alkajaiseksi. Niin minäkin. Mutta tämä lupaus ei jostain syystä ota toteutuakseen... Ei ilman yrittämistä. Niin sitten päätin aloittaa Nutrilettin VLCD-ruokavalion (very low calorie diet) - tuttavallisemmin Nutrauksen.

Nutrauksen idea on kiteyteysti siinä, että joka päivä keho saa  kaikki tarvittava ravintoaineet, riittävästi proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja sekä vähintään päivittäisen saantisuoituksen mukaisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Luvassa ei siis ole elimistön täydellinen kurjistuminen. Vain kaloreita tulee niukasti, korkeintaan 800 kcal vuorokaudessa. Tällä kalorimäärällä elimistö pysyy paastotilassa eikä nälän tunnetta juuri esiinny. Painonpudotus perustuu siihen, että pudotetut kilot lähtevät rasvakudoksesta, ei lihaskudoksesta. Dietti sopii periaatteessa kaikille terveille ihmisille, mutta asian voi omalla kohdallaan aina varmistaa lääkäriltä.


Ostin viiden päivän Nutrill Quick Start -aloituspakkauksen, jotta voisin helposti oppia ruokavalion käytön ja saisin kaikki tarvittavat aineet kerralla.


Pakkauksesta löytyi pino erilaisia pusseja ja käyttöohje. Ensimmäinen tuntuma ei ollut kovin herkullisen oloinen, mutta päätin, että tämä ei lannista minua. Haluan löytää hyvän maun ja ruokailun ilon myös näistä ruoista. Ovathan ne mitä oivallisin apu minun tavoitteeni toteuttamisessa.Aamu alkaa tehopirtelöllä. Makuvaihtoehtoina ovat mansikka tai suklaa. Juomasta kertyy noin 200 kcal.Työpaikalla voi ottaa välipalaksi lämpimän tomaattiliemen, jossa on vain 11 kcal. Kauniissa kulhossa yrtein koristeltuna sen energiset värit ovat myös ilo silmälle. Päätin juoda keiton kulhosta, aasialaisittain.


Lounasruokana on Nutrilett-ateriankorvikepatukka. Makuvaihtoehtoja ovat tumma brownie, pähkinäinen maapähkinäpatukka tai karamelli. Tämä sopii minun elämääni ihan täydellisesti, sillä työpaikalla lounas jää usein väliin, patukka on helppo syödä lennossa. Usein olen ennenkin nauttinut esimerkiksi suklaapatukoita. Ateriankorvikepatukka on kuitenkin ehdottomasti suklaapatukkaa terveellisempi ja jopa keyempi vaihtoehto. Kaloreita kertyy mausta riippuen 212-231 kcal.Iltapäivää voi halutessaan katkaista toisella kuumalla liemellä. Kasvisliemikin on helppo nauttia juomalla. Kaloreita 16 kcal. Ravintoaineita ja mielihyvää sen sijaan koko mukin täydeltä.


Päivän lämmin ateria nautitaan iltapäivällä. Minun tapauksessani töiden jälkeen kotona. Vaihtoehtoina ovat tomaattipasta, juustopasta tai kananmakuinen nuudelikeitto. Lisukkeeksi voi tarjolle laittaa lähes kalorittomia vihanneksia kuten salaattia, kurkkua, paprikaa, sipulia, ja yrttejä. Sipuli, purjo ja sienet sopivat myös keiton mausteiksi. Atrian voi valmistaa joko mikrossa tai keittolevyllä. Päivällisestä kertyy 244-284 kal.


Päivällisen jälkeen saa myös herkutella jälkiruoalla. Noin sadan kalorin suklaa- tai vaniljajälkiruoka jättää päivästä hyvän maun suuhun.

Ruokavalion lisäksi diettiin kuuluu runsas kalorittomien nesteiden juonti, vähintään 2 litraa päivässä. Ja lisäksi runsaasti ulkoilua ja kohtuullista liikuntaa. Ei muuta kuin menoksi.


Terveisin,

Ei kommentteja: