sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Pelmenit pakkaspäivään

KOTIRUOKAA

Porvoossa paukkui tänään talven ensimmäinen pakkanen. Mittari laski alle kymmeneen asteeseen ja aurinko sai sinisen taivaan hehkumaan viileyttä. Lämmityksestä kertovat savut kohosivat savupiipuista kohtisuoraan sinistä taivasta vasten ja joen vesi sai riitteen. Tunnelma oli idyllinen.


Tyttäreni päättivät valmistaa pakkaspäivän ruoaksi pelmenejä. Ohjeen he olivat oppineet jo vuosia sitten tallinnalaiselta ystävältään Nadialta, jonka sukujuuret ovat Ukrainasta. Ja mikä olisikaan ollut parempi valinta talven ensimmäiseen pakkaspäivään, sillä pelmenit edustavat perinteistä slaavilaista keittiötä ja ne ovat syntyneet ankarien olosuhteiden ateriaksi. Siperiassa keittovalmiit pelmenit viedään pakkaseen, missä ne saavat ainutlaatuisen maun. Niinpä siis tyttärenikin kiikuttivat pelmeninsä uunipellillä hetkeksi pakkaskylpyyn terassille.

Pelmenit

4 dl venhäjauhoja
1 kananmuna
1 dl vettä
suolaa

Lihatäyte:
400 g jauhelihaa
4-6 valkosipulin kynttä
sipuli
suolaa, pippuria
2 rkl lihalientä

Valmista taikina ja anna sen seistä liinan alla puoli tuntia. Kauli taikinasta n. 4 x 4 cm neliötä. Laita neliöille lihatäytettä, taita ne puolikuun muotoiseksi ja sulje reunat ja kulmat kauniisti rypyttämällä.
Lado paistovalmiit pelmenit uunipellille ja vie pakkaseen tai pakastimen noin puoleksi tunniksi.
Keitä pelmeneitä lihaliemessä n. 6-10 minuuttia. Sekoita varovasti keittämisen aikana.
Tarjoile heti venäläiseen tapaan smetanan, voisulan, tai pippuroidun etikan kanssa.

Terveisin,

Ei kommentteja: