lauantai 8. lokakuuta 2011

Sounds like a brand

ASKEL ÄÄNIMAAILMAAN


Osallistuin kuluneella viikolla Radiomedian järjestämään tilaisuuteen Sounds like a brand. Maailmalla mainetta äänenkäytön guruna niittänyt lontoolainen Julian Treasure esitelmöi aiheesta Muusiikkitalon suuressa konserttisalossa sadoille markkinoinnin ammattilaisille.

Työhöni liittyvien mielenkiintoisten näkemysten ja tutkimusten lisäksi Treasure nosti esiin meitä jokaista yksilöinä koskettavia, ääneen liittyviä asioita. Ajassa, jossa elämme, ääni on muuttunut monella tapaa melusaasteeksi, onglmaksi. Euroopassa jopa 10 miljoonaa ihmistä nukkuu yönsä jatkuvasti huonosti melun vuoksi. Ja liiallisen melun aiheuttamat terveysongelmat maksavat yksin Euroopassa kymmeniä miljoonia euroja vuosittain. Melun lisäksi Treasuren mukaan myös se, että olemme kadottamassa kykyämme kuunnella ja varjella itseämme siltä, mitä kuuntelemme, on muodostunut ongelmaksi.

Treasure esitti tilaisuudessa useita ääniesimerkkejä - yhtenä supermarketin äänet. Miten hirveä taustamelu olikaan ihmisten tavallisessa ruokakaupassa! Miten paljon äänimaailmassa tapahtuikaan! Seuraavalla kauppareissulla oli pakko panna silmät kiinni ja kuunnella, mitä omassa ruokakaupassa tapahtui - ihan mieletön taustameteli sielläkin. Kannattaa testata.

Minulla oli ainutlaatuinen tilaisuus keskustella esitelmää edeltäneessä lehdistötilaisuudessa muutaman minuutin ajan Treasuren kanssa. Käytin tilaisuuden hyväkseni kehumalla suomalaista hiljaisuutta ja otin esimerkiksi viimeaikaiset kokemukseni Suomen saariston hiljaisuudesta tummanpuhuvan upean tähtitaivaan alla ja itärajan tuntuman hiljaiset autiomaat, joissa vain kosken pauhina häiritsee. Olin otettu, kun huomasin, että Treasure hetkeä myöhemmin siteerasi tätä keskustelua esitelmässään.
Hän oli itsekin vaikuttunut suomalaisesta hiljaisuudesta. Se on maailmalla arvostettu osa maamme brändiä.

Treasure nosti tuulen, veden ja lintujen äänet esimerkiksi parhaiten rauhoittavasta äänimaailmasta. Jotkut lentokentät ovatkin ottaneet linnunlaulun oleskelutilojen taustaääneksi. Viikolla huomasin, että linnut visersivät myös Marimekon Espan myymälässä Helsingissä. Lintujen laulu on meille tiedostamaton viesti siitä, että kaikki on hyvin. Uhkaavassa tilanteessa linnut vaikenevat.

Päätin hankkia Treasuren kirjan ja uppoutua syvemmälle tähän aiheeseen. Päätin myös oikealla tavalla varjella yksityistä äänimaailmaani. Mutta en eristäytyä yksinäisyyteen, hiljaisuuteen ilman vaikutusmahdollisuutta, jota Simon & Garfunkel kuvaavat legendaarisella levyllään "The Sound of  Silence".Terveisin,

PS. Torstai-iltana arvoin blogin 1-vuotissýntymäpäivälahjan. Kuopukseni toimi onnettarena ja ohjasi Iittalan Alvar Aalto -kynttiläsetin matkaamaan kohti Jyväskylää. Kiitos kaikille onnitteluista ja arvontaan osallistumisesta! Ja onnittelut voittajalle!

Ei kommentteja: