tiistai 4. lokakuuta 2011

Viininkorjuujuhla Pariisin Montmartrella

SADONKORJUU CITYSSÄ

Tällä viikolla, pienen pieni, lähes salainen viinitarha Pariisin sydämessä viettää vuosittaista sadonkorjuujuhlaa. Juhla alkaa huomenna ja kestää sunnuntaihin saakka.

Kuuluisat taitelijat, Renoir, Picasso, Toulouse-Lautrec saivat pariisilaisen Montmartren kukkulan elämään  taiteilijaelämää. Ennen tätä boheemia kautta Butteksikin nimetyllä kukkulalla oli aivan toisenlainen rooli. Se oli katolisen kirkon ja sen luostarien omistamien viinitilojen luvattu rinne ja siellä valmistettiin ja pullotettiin viiniä.
1920-luvun pyörteissä viininviljelyä rajoitettiin ja lähes lopetettiin. Innokkaat aktivistit saivat kuitenkin Ranskan hallituksen hyväksymään viljelyn jatkumisen osana kansallisia kulttuuriprojekteja ja viinin viljely sai uuden alun vuonna 1933.


Tänä päivänä kukkulalla on jäljellä vain yksi viinitila, Clos Montmartren 1,5 hehtaarin kokoinen viljelmä, joka tuottaa noin 1700 puolen litran pulloa viiniä. Pullot saavat paikallisten taitelijoiden suunnittelemat etiketit ja ne huutokaupataan joka syksy Fête des Vendanges -viininkorjuujuhlilla. Myyntituotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tavallisen turistin ei siis kannata havitella keräilijöille päätyviä kalliita hyväntekeväisyysviinipulloja varsinkaan, kun viinin laatua ei suuremmin ylistetä.  Juhlaan kannattaa kuitenkin osallistua tunnelman vuoksi.Huomisesta lähtien Montmartren kukkulan kadut täyttyvät taas soittajista, katutaiteilijoista ja tapahtumaan osallistuvien viinintuottajien viininmaistijaisista. Juhlateltoista löytää viinien lisäksi myös ranskalaisen kulinarismin parhaita artisaanituotteita. Juhla päättyy suureen paraatiin, jossa viiniviljelyksen ammattilaiset, veljeskunnat ja killat marssivat perinteisiin asuihin pukeutuneina.
Tungosta piisaa, sillä viiden päivän aikana viinikukkulalle vaeltaa runsas 350.000 juhlijaa. Miten toivoisinkaan, että voisin olla mukana!


Terveisin,

Ei kommentteja: