perjantai 19. elokuuta 2011

Malmgårdin kartanon maisemissa

KARTANOT

Kartanokierrokseni seuraava kohde löytyi lähiseudulta. Pernajan Koskenkylänjoen varrella, Porvoon kupeessa, sijaitsee hulppea Malmgårdin linna. Creutzien suku on asuttanut kartanoa ja sen linnaa jo yli 400 vuoden ajan, vuodesta 1614 ja linna on edelleen yksityiskoti, nyt 12. sukupolvessa.

Alkuperäinen kartano oli monen muun tuon ajan kartanon tapaan kaksikerroksinen, empiretyylinen puurakennus. 1800-luvulla elänyt kartanonherra totesi sen kuitenkin itselleeni liian vaatimattomaksi ja rakennutti upean kivilinnan hollantilaiseen uusrenesanssityyliin.
Nykyinen omistaja kreivi Johan Creutz on asunut kartanossa pian parikymmentä vuotta. Hän jätti pankkimaailman ja siirtyi maanviljelijäksi ja isännäksi Malmgårdiin. Satojen vuosien perinteet velvoittivat Creutzia ja hän on onnistunut luotsaamaan kartanonsa nykyaikaisen ekoviljelyn ja -turismin maailmaan.  Ensimmäinen askel otettiin kohti luomua ja seuraavaksi tuli kuvioon viljan jatkojalostus.


Sympaattisessa miljöössä on tilaa turisteille ja kotieläimille.


Kartanossa toimii oma panimo, jonka tuotteet syntyvät myös lähiruokaperiaatteella. Olutpanimossa tarvittava vilja, vesi ja jopa energia saadaan omista lähteistä. Panimo on tilausten mukaan avoinna yleisölle ympäri vuoden ja sinne järjestetään panimomerstarin johtamia vierailuja, joissa voi myös maistaa kartanon oluita.
Laajojen viljavainioiden satoa myydään kartanon myymälässä. Matalassa tiilimajassa vierailee vuosittain tuhansia luomutuotteiden ostajia.Luomuviljan lisäksi kartano on erikoistunut muinaisviljoihin, kuten spelttiin ja emmeriin.
Pitkien perinteiden kartano on kirjaimellisesti palannut suomalaisen maanviljelyksen juurille.


Spelttileivän lisäksi päädyin valitsemaan ostoskoriini luomuviljoja puuroja ajatellen. Koulun alkaessa tarvitaan ruista ranteeseen. Siksi mukaan tarttui ruishiutaleita ja ruissihtijauhoja puolukoita odottamaan. Malmgårdin luomukaurahiutaleet ovat olleet vakio-ostos jo ruokakaupoissakin, niitä täydennettiin nyt kartonopuodista.

Tuliaiseksi hankin myös muutaman pullon olutta. Mutisematta, vaikka lahjapakkaukseen pakattuna oluen litrahinta oli kaksinkertainen kaupan perusolueeseen verrattuna. Oluet olivat menossa tuliaisiksi hyvän oluen ystäville. Ja kyllähän laadusta, luomusta ja lähiruoasta pitää myös haluta maksaa. Ilmaiseksi ne eivät koskaan synny. Valitsin vaalean oluen ja spelttivehnää sisältävän Dinkelin. Valikoimaan kuuluu myös vahvoja oluita.


Kartanossa toimii myös sepän paja ja kahvila, joka on auki kartanon esittelykierrosten yhteydessä.
Seuraava kierros on tulevana sunnuntaina 21.8. Paikka kannattaa varata etukäteen, sen verran suosittuja kierrokset ovat olleet.


Terveisin

Ei kommentteja: