keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kotona savustettua kalaa

SAVUSSA SYKSYYN

Kotini pihakeittiössä ei enää häärätä keskikesän antaumuksella. Syksyisempi sää on viilentänyt myös kokkausintoa. Savukala sopii kuitenkin loistavasti myös syksyyn ja sitä voi valmistaa säästä ja riippumatta.
Opan sähkösavustin on siisti ja helppo tapa saada aikaan mitä maistuvin kala-ateria isommallekin porukalle.


Terassin katon suojassa, palamattomalla kivialustalla savustin valmistaa ruokaa ihan itsekseen.
Kotimaisesta leppähake toimii loistavasti savustusmateriaalina. Alan ammattilaiset ovat antaneet vinkiksi, että hakkeen sekaan kannattaa laitta muutama sokeripala entistä herkullisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Ihan alkuvaiheessa kantta kannattaa raottaa sen verran, että mustimmat savut pääsevät ulos. Kalan maku tulee paremmaksi eikä savustimeen pääse kertymään painetta.


Parikiloinen lohifile kypsyy sopivaksi noin tunnissa.
Kala on kypsää, kun nahka ja ruodot irtoavat helposti. Tallella ovat kaikki kalan arvokkaat ravintoaineet.
Ja suolan määrää säätelemällä voi itse huolehtia ruoan terveellisyydestä.

Kullanruskeassa kalafileessä on taivaallinen tuoksu.


Kalan kaveriksi valmistin kaksi lisuketta: paistettuja vihanneksia tai perinteisesti
uuden sadon perunoita ja kermaviilikastiketta. Molempi parempi.
Kesäkurpitsat olivat oman pihamaa satoa.

Savuntuoksuinen ilmapiiri sai vielä lisää tunnelmaa kynttilöistä.
Valo värjäytyi kuin tilauksesta savun sävyyn.


Terveisin

Ei kommentteja: