sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kotoisat boulangeriet tuoksuvat tuoreutta

PARIISI

Ranskalainen erikoiskauppojen kulttuuri on ihana. Jokaisella kadulla ja melkeimpä korttelilla on oma leipäkauppa, lihakauppa, hedelmäkauppa ja juustokauppa....Ne ovat suorastaan arjen ylellisyyttä Pariisissa.

Tutut rutiinit, tervehdykset ja toivotukset lähikauppiaan kanssa tekevät ostoksilla käymisestä paljon juhlavampaa kuin valintamyymälöissä ruokien kärräämisen. Ja valikoimien runsautta voi vain ihailla. Ruokahullut ranskalaiset osaavat ostaa ja vaatia.

Ihan eniten minua viehättää mahdollisuus saada tuoretta leipää aamiaispöytään tai on-the-go aaminen, joka kuuluu suurkaupungin katukuvaan. Pariisissa unohtuu tervellisyys - maassa kuuluu nauttia maan tavalla.


Kotikadun leipäkauppamme oli auki heti aamutuimaan.
Yleensä arvoimme, kenen huki on hakea tuoreet leivät ja leivonnaiset aamiaispöytään.
Kuopuskin sai luvan mennä lähikauppaan yksin ja silminnähden nautti luottamuksesta.

Vitriinit kutsuivat kokeilemaan piiraita, wienereitä ja leivoksia.

Aamun vakio-ostos oli tietysti rapeakuorinen, sisältä
pehmeä vehnäpatonki...
 tai aito maalaispatonki...


... jotka saivat särmää erilaisista hilloista ja juustoista...

... ja aidosti voilla leivotut croisantit (croissants au beurre),
suklaatäytteiset voitaikinaleivonnaiset (pains au chocolat)...

...makeat mantelicroisantit...

...tai rusinakierteet.

Kahvin kumppaneiksi löytyivät myös...

...tutut marenkiset macaronit kaikissa pastellisävyissä.

Ja vierastarjoilun tai synttärijuhlt kruunuksi herkullinen täytekakku
 - jokainen kuin pieni taideteos.


Meillä Suomessa monet näistä herkuista on toki saatavilla ruokakauppojen erikoisosastoilta.
Ja onneksi moniin kaupunkeihimme syntyy yhä enemmän myös pieniä erikoisliikkeitä.
En malta olla mainitsematta suosikkikauppaani Anton&Antonia,
jonka Porvoon ja Töölön myymälöistä saa aina tuoreita leivonnaisia ja leipiä,
Porvoosta vieläpä sunnuntaiaamuisinkin.
Myymälän huolella valituista leipätoimittajista yksi on Helsingissä toimiva,
aito ranskalainen leipomo Frambois.
Ihanaa, että ranskalainen boulangerie ovat käden ulottuvilla ihan kotikulmilla,
aina torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Terveisin

Ei kommentteja: