sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Poroa, punaviini-karpalokastiketta ja rosmariiniperunoita

RIISTAHERKKU


Pyhäinpäivän tunnelmaan sopii hyvin riistaruoka. Tänä vuonna paistoimme poron ulkofileitä lappilaisen poromiehen Niiles-Jounin ohjeiden mukaan.

Lihan kaveriksi keitin kastikkeen kasviksista, punaviinistä ja karpalohyytelöstä. Uunissa syntyivät herkulliset lisäkkeet -  rosmariiniperunat ja paahdetutu punasipulit.

 
 

Poron ulkofilee poromies Niiles-Jounin tapaan

1 kg poron ulkofilettä
voita
mustapippuria
(suolaa)
 
Puhdista liha kalvoista ja katko n. 200 g annoksiin. Mausta liha. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja ruskista lihat voissa. Jätä keskiosa selvästi punaiseksi. Kääri lihat kelmuun ja annan vetäytyä muutaman minuutin ajan. Tarjoile heti.

Punaviini-karpalokastike

tilkka oliiviöljyä
150 g kasviksia: porkkanaa, naurista, salottisipulia ja purjoa
1 dl karpalohyytylöä
3 dl lihalintä
1,5 dl punaviiniä
timjamia ja persiljaa
2 tl sokeria
 
2 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl punaviiniä
mustapippuria myllystä
(suolaa)
 
Freesaa kattilassa paloitellut kasvikset oliiviöljyssä. Lisää karpalohyytelö ja punaviini ja keitä hetki. Lisää lihaliemi ja sokeri ja keitä parikymmentä minuuttia niin, että nestettä on jäljellä noin 1/3 alkuperäisestä nestemäärästä. Siivilöi liemi ja saosta se punaviiniin sekoitetullla maissitärkkelyksellä. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla. Keitä vielä noin viisi minuuttia.

Rosmariiniperunat

1 kg suuria perunoita
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
(suolaa)
 
Pese ja lohko perunat. Lado ne uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöjyä ja sekoita. Lisää joukkoon rosmariininoksia. Paahda uunissa n. 200 asteessa niin, että perunat kypsyvät ja  saavat väriä.
 


Talvisen illan tunnelmaan kuuluivat tuoreet kukat, jotka olin hankkinut palkinnoksi itselleni vuosisadan siivousurakan kunniaksi. Pyhän aloitus tuntui mukavalta siistissä kodissa.

Liharuoan hienot aromit täydentyivät pehmeän, chileläisen Malbec-rypäleestä valmistetun suosikkiviinini höystämänä.

 
Terveísin,
 

 

Ei kommentteja: