sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Jälkiruoka keikauttaen - tarte tatin

RANSKALAISET HERKUT

Tarina kertoo, että ranskalaisen keittiön klassikkojälkiruoka, Tarte Tatin syntyi täysin sattumalta yli sata vuotta sitten.
Toisen näkemyksen mukaan ranskalaiset Tatinin kokkisisarukset yrittivät peittää voitaikinkuorella pahasti palanutta omenakaramellia ja keikauttivat lopulta kakun ylösalaisin.
Toisen tarinan mukaan sisarukset taas pudottivat omenatortun lattialle ja pelastivat tilannetta keräämällä tortun kappaleet takaisin vadille ylösalaisin ja kaatamalla päälle paahdettua sokeria.
Niin tai näin, oli syntynyt menestystuote, joka elää yhä.



Herkullinen jälkiruoka syntyy helposti ja nopeasti. Raaka-aineissa ei tosin säästellä kaloreita - voita ja sokeria käytetään ranskalaiseen tapaan runsaasti. Rautapannu ja kirpeät omenat ovat oleellinen osa onnistumista. Voitaikinan voi tehdä itse, mutta valmis pakastetaikina sopii torttuun myös erinomaisesti.


 Tarte Tatin

1 pkt valmista voitaikinaa
6 kirpeää Granny Smith omenaa
100g voita
2 dl sokeria
 
Sulata voitakina valmiiksi ja kauli se pyöreäksi levyksi, joka on halkaisijaltaan pari senttiä rautapannua suurempi. Kuori omenat ja poista niistä kodat. Pilko lohkoiksi.
Voitele rautapannu ja levitä sokeri pannun pohjalle. Asettele päälle omenalohkot pyöreä pinta alaspäin. Lisää joukkoon loppu voi pieninä paloina.
Nosta päälle voitakinalevy ja painele sen reunat pannun reunojen sisäpuolelle.
 
Kuumenna uuni 225 asteiseksi. Kuumenna pannua levyllä noin kymmennen
minuuttia niin, että sen pohjalla oleva sokeri karamellisoituu.
Siirrä pannu uuniin ja paista keskitasolla 10-15 minuuttia,
kunnes voitaikinan pinta on kauniin ruskea.
Alla valmiin tortun vielä vetäytyä pannussa. Irrota reunat varovasti pannusta.
 Pane lautanen pannun päälle ja keikauta torttu pannulta ylösalaisin lautaselle.
Herkuttele!

 
Parhaimmillaan Tarte Tatin on haaleana - vaniljäkermajäätelön kera.
 
 
Terveisin,
 

Ei kommentteja: