maanantai 4. marraskuuta 2013

Mummon silakkapihvit ja muusi - oivallinen maanantaimurkina

KOTIRUOKAA


Teini-ikäinen tyttäreni tilasi yllättäen iltaruoaksi silakkapihvejä ja perunamuusia! Piti oikein tarkistaa, että kuulin oikein. Ja kuulin kyllä.

Siitä sitten vain oman teiniajan reseptivihkoa etsimään. Keltaantuneille sivuille on aikaan tullut raapustettua perusruokien ohjeita tulevaa elämää varten. Osa äidiltä, osa isoäidiltä.

 
Persiljan lisäksi purjo ja tilli ovat ainoat maustekasvikset tai yrtit, jotka muistan omasta lapsuudestani. Tänään saatoin tuntea tuoksunkin vuosien takaa niitä pilkkoessani.
Myös leivitykseen tarkoitettu ruisjauholautanen on piirtynyt mieleen.

 
Kullanruskeiksi ja rapeiksi voissa paistetut silakkapihvit ovat oikeasti herkullisia, millä tahansa vuosikymmenellä.
 

Isoäidin silakkapihvit

1 kg silakkafileitä
1 nippu tuoretta tilliä
pieni purjo
valkopippuria
(suolaa)
1,5 dl ruissihtijauhoja
100 g voita
 
Pilko purjo pieneksi ja kuullota se pehmeäksi voissa. Silppua tilli hienoksi silpuksi.
Lado puolet silakkafileistä pellille nahkapuoli alaspäin. Asettele fileiden päälle purjoa ja runsaasti tillisilppua. Mausta valkopippurilla ja halutessasi suolalla.
Laita päälle toinen silakkafile nahkapuoli ylöspäin. 
Kuumenna pannu ja sulata voi. Kääntele silakkapihvi molemmin puolin ruisjauhoissa ja nosta kuumalle pannulle. Paista kullanruskeaksi molemmin puolin. Tarjoile lämpimänä perunamuusin, tillin ja sitruunan kera.
 
<
 
Ja ne kruunaa kermamaitoon tehty perunamuusi.
 

Mummon muusi

1 kg suuria jauhoisia perunoita
0,5-1 dl keitinlientä
1,5 dl kermamaitoa (täysmaitoa ja kuohukermaa)
2 rkl voita
 
Kuori perunat ja pilko ne pieniksi. Keitä kypsiksi. (Voit halutessasi maustaa keitinveden suolalla)
Kaada vesi pois, mutta säästä tilkka perunoiden survontaa varten.
Survo perunat survimella hienoksi muusiksi lismällää joukkoon pieni määrä keitinlientä ja kermamaitoa kerrallaan.
Sekoita lopuksi joukkoon voinokareet. Tarkista maku.
 
 
 
 
Terveisin,

Ei kommentteja: