Tämän syksyinen innostus vanhan ajan perinneruokiin saa tällä kertaa huipentua perinteiseen karjalanpaistiin.
Otin suuren tietoisen riskin, kun kutsuin rakkaan ystäväni ja kuopukseni kummitädin perheeni vieraaksi karjalanpaistille. Siis ystäväni, jolla on vahvat karlaiset juuret ja joka on ilmielävä, kävelevä karjalainen keittokirja. Hyvän ruoan armoitettu ystävä ja perinteiden taitaja.
Mutta rohkea rokan syö! Hauduttelin hitaasti paistiani mureaksi...
Karjalanpaisti savolaiseen tapaan
500 g sianlihaa
500 g naudanlihaa
voita paistamiseen
2 sipulia lohkottuna
1 porkkana
6 laakerinlehteä
18 maustepippuria
suolaa
Ruskista lihakuutiot voissa. Kumoa lihat ja paistinpannulla oleva neste uunipataan. Lisää suola, laakerinlehdet ja maustepippurit. Lisää sipulilohkot ja viipaloitu porkkana. Kaada päälle vettä niin paljon, että lihapalat peittyvät kokonaan. Hauduta uunissa 175 asteessa kolme tuntia.
Lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat, pihlajanmarjahyytelö ja kyssäkaalista tehty coleslaw.
Kyssäkaali coleslaw - ilman majoneesia
2,5 dl turkkilaista
jogurttia tai kermaviiliä
1 dl appelsiinimehua
1 kg
kyssäkaalia suikaloituna
500 g
porkkanoita suikaloituna
500 g
omenoita suikaloituna
100 g tuorejuustoa
0,5 dl
valkoviinietikkaa
suolaa ja
pippuria
Sekoita
tuorejuusto, jogurtti/kermaviili ja mehu. Mausta suolalla, pippurilla
ja viinietikalla. Lisää kasvikset ja omenat. Jäähdytä ennen
tarjoilua.
Vastaanotto oli hyvä. Karjalaisia salaisuuksia udellessani kuulin, että ystäväni karjalanpaistiin kuuluu kolmea eri lihaa sekä yllättäen myös hiukan maksaa. Täytyypä ensi kerralla kokeilla.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti