tiistai 13. joulukuuta 2011

Lucianpäivän kahvit

JOULUKALENTERI


Skafferi (kotoisammin kahveri) on minulle muisto isäni äidin aidosta, vanhanajan ruokakomerosta. Pienen huoneen kokoinen komero oli kätkö, johon leivottiin ja laitettiin joulun alla herkkuja yksi toisena jälkeen. Pipareita, lusikkaleipiä, veskunasoppaa.... sen pitsireunaiset hyllyt notkuivat vanhoista asioista ja ilmassa leijui herkkujen tuoksu. Korkeista ruutuikkunoista näkyi peltojen kokoinen lumihanki ja liimapaperiteippauksista huolimatta pakkanen hiipi ruokakomeroon sen verran, että se oli loistava jääkaappi.  

Kotikaupunkini Porvoon Skafferi on herkkuja pursuava siirtomaatavaraliike, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1914. Piipahdin putiikissa kahviostoksilla ja minua palvelivat sympaattiset naiset, kolmessa sukupolvessa.

Ostin jouluntuoksuisia kahveja. Tänään, Lucianpäivänä keitän niistä mausteiset Lucia-kahvit. Kaveriksi tarjoilen enkelisuklaata. Kuudeksi yritän ehtiä vanhaan Porvooseen, Raatihuoneen torille Lucian kruunajaisiin ja sen jälkeen puoli seitsemäksi kuulemaan Lucia-musiikkia Tuomiokirkkoon. Lucia-juhlasta on tullut minulle tärkeä osa joulun odotusta, sillä se on aina kuulunut lapsuuteeni. Se on jäänyt perheemme tapoihin Tukholmasta ja juurtunut syvälle savolaisiin juuriimme.


Terveisin,

2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

Oikein hyvää Lucian päivää!
Kummityttöni perheen kautta Lucia-päivää vietetään meilläkin perinteisesti. Saframipullaa ja hyvää kahvia ainakin.

Lucianpäivä Tukholmassa oli minullekin hieno kokemus. Kirkoissa soi ja illalla oli ilotulitus.

Marja B. kirjoitti...

Hei, ihanaa, että olet taas palannut kotimaahan!!
Keltaista pullaa on leivottu meilläkin ja perinteitä jatketaan:).