perjantai 16. toukokuuta 2014

Aromikas laventelilohi

LAVENTELI


Järvikylän uusi kesäyrtti, iso laventeli yllätti minut kotikaupan yrttitiskillä. Vielä vuosi sitten näin valtavasti vaivaa etsiäkseni syötävien laventelien taimia ja kasvatin niitä hellyydellä koko kesän vain saadakseni kourallisen kuivattuja laventelinkukkia. Hienoa, että uusi yrtti on tullut!

Päätin kokeilla sitä heti... iltaruoaksi syntyi siis laventelilohta. Lisäkkeeksi mansikoilla höystettyä vihersalaattia.


Laventeli on tunnettu tuoksuyrtti, mutta sen kukkainen tuoksu ja maku sopivat myös ruokiin.


Laventelinkukat voi kuivata ja niitä voi käyttää sokeriin, hilloihin, leivontaan tai ruoanvalmistukseen. Laventelin lehdet maustavat mainiosti rosmariinin tapaan. Niissä on voimakas ja eksoottinen aromi.
Järvikylän laventelin lisäksi käytin lohessani itse kuivaamiani laventelinkukkia.

Aromikas laventelilohi

n. 800 g lohifile
2 dl ruokakermaa tai Crème fraîchea
1/2 sitruunan kuori ja mehu
1-2 tl murskattuja laventelinkukkia
1-2 tl laventelinlehtiä
2 tl murskattua minttua
suolaa ja pippuria
 
Mausta lohifile suolalla ja pippurilla. Sekoita yrtit, sitruunankuori ja mehu sekä ruokakerma keskenään ja kaada lohifileen päälle. Paista uunissa 175 - 200 asteessa.
Tarjoile salaatin ja uuden sadon perunoiden kera.



Terveisin,

Ei kommentteja: