maanantai 4. kesäkuuta 2012

Laventelipikkuleivät

Malmgårdin kartanon visiitti innosti minut kokonaan uudenlaiseen lavendelien maailmaan. Ostin kartanomyymälästä skånelaisen Eva Olssonin kirjan Lavendel på Österlen, jossa Eva valottaa laventelin historiaa, antaa ohjeita ruoaksi kelpaavien lajikkeiden viljelyyn ja kuvailee kasvin monipuolisia käyttötapoja koristeena ja hajusteena. Minulle uutta oli laventelin käyttö mausteena ja innostuin valtavasti Evan  herkullisista resepteistä.

Kirja on myös motivoinut minut tutkimaan Suomessa pärjääviä lajikkeita ja saanut minut haaveilemaan omasta pienestä laventelipellosta. Katsotaan jääkö se toiveajatteluksi!Mielenkiintoinen teksti ja kaunis kuvitus tekevät jo itse lukemisesta nautinnon.


Puhumattakaan siitä, että pääsee kokeilemaan reseptejä:).
Omaa peltoa odotellessa hankin luontaistuotekaupasta resepteihin tarvittuja,
syötäviä kuivattuja laventelinkukkia.
Laventelipikkuleivät  (n. 50 kpl)

100 g luomuvoita
2 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
3/4 dl luomumaitoa
1 tl leivinjauhetta
7 dl luomuvehnäjauhoja
50 g rouhittuja manteleita
2 rkl laventelinkukkia

Vaivaa voi ja sokeri taikinaksi. Lisää kananmuna ja jauhot, joiden joukkoon olet sekoittanut leivinjauheen.
Murskaa laventelinkukat ja mantelirouhe pieneksi morttelissa ja sekoita taikinaan. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile jokaisesta osasta pitkä rulla. Paista rullat rinnakkain uunipelillä  200 ºC asteessa noin 10 minuuttia kirtoilmauunissa. Leikkaa rullat lämpöisinä vinottain paloiksi. Asettele palat pellille ja kuivata niitä vielä 100 ºC asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Jos paistat tavallisessa uunissa, paistoajat ovat kaksinkertaiset.


Terveisin,

Ei kommentteja: