maanantai 18. kesäkuuta 2012

Esimakuja juhannukseen

JUHANNUSRUOKAA

Syreenin tuoksu kuului lapsuuteni juhannuksiin. Kukat puhkesivat juuri parhaaseen loistoon keskikesän juhlaa varten. Nyt luonto on etuajassa. Monet lapsuuden asiat tulevat liian aikaisin. Valkovuokot melkein lakastuvat äitienpäiväksi, tuomet ovat menettäneet parhaan loistonsa koulujen päättäjäisten aikaan, juhannuskielot kukkivat helluntaina ja myös syreenit ovat parhaassa terässä jo pari viikkoa ennen juhannusta.

Tärkeintä on kuitenkin itse pysyä mukana luonnon kierrossa, niin ihanan ihaltavaa se on. Syreenien tuoksu saa aloittaa juhannuksen odotuksen ja vähän valmistelutkin. Vaihtoehtona olisi noudattaa supisuomalaisia perinteitä tai kehittää jotain uutta....



Pieni kesälöytöni ohjasi ajattelua perinteisiin. Sagaformin SOS-kalalautanen edustaa hauskaa skandinavista
kesämuotoilua ja toimii loistavasti kesäkattauksessa sillin, suutarinlohen, katkarapujen,
oliivien tai melkein minkä tahansa pikkupurtavan tarjoiluvatina.



Testasin toimivuutta suutarinlohella... ja hyvinhän tutut silakkarullat katosivat parempiin suihin.


Samaan sarjaan kuuluvat SOS-tarjoilukulhot toistavat samaa ilmettä.
Kulhoihin sopivia tarjottavia ovat vaikkapa kermaviilikastike, mätitäyte, mäti sellaisenaan, munavoi...


Juhannusruoaksi sopii savusiika, joko itse savustettuna tai saariston suojissa valmistettu.


Kotimaisen uuden sadon perunat tillin, tuoreen voin tai kermaviilikastikkeen
kera on yksi parhaimpia kesäpöydän autintoja.





Helppona ja kesäisenä jälkiruokana toimivat tuoreet marjat.

Ne ovat uskomattoma herkullisia ihan sellaisenaan. Ja herkullisuutta voi
lisätä lapsuuden perinteitä vaalien vaikkapa vanhanajan valinjajäätelöllä.


Miten hieno Suomen kesä onkaan!



Terveisin,

Ei kommentteja: