torstai 7. heinäkuuta 2011

Viilentävä vihanneskeitto - gazpacho

MAISTUI MADRIDIN HELTEESSÄ

Gazpacho on espanjalaisten helleruoka. Kylmä, jopa jääpaloilla jäähdytetty vihanneskeitto maistuu raikkaalta ja viileentää ihanasti hellesäässä. Tämän saatoin itsekin jokin aika sitten todeta mittarilukemien kavutessa pitkälti 40 lämpöasteen paremmalle puolelle.


Mukavan, Santa Anan aukiolla sijaitsevan, Lateral-ravintolan lounaskeitto
tarjoiltiin terassille eleettömästi valkoisessa keittokulhossa.
Maku oli hyvä. Toteutus yksinkertainen.


Trendikkäässä Flash Flash -Tortelliriassa gazpacho tarjottiin astetta hienommain
- kuutioidun kurkun, sipulin, paprikan ja paahtoleipäkuutioiden kanssa.
Lisukkeita voi sekoittaa keittoonoman makunsa mukaan. Tässä minun tahtotilani.


Matkan fiinein keitto, niin sanottu De Luxe -versio tarjoiltiin Philippe Starckin vanhaan teatteiin suunnittelemassa Teatriz ravintolassa, hienostuneessa Salamancan kaupungiosassa.
Taivaallisen makuinen, pehmeä keitto kaadettiin pienestä kannusta, pöydässä,
herkulllisen tuorejuuston päälle.


Kotonakin päätin vielä jatkaa hellekeittolinjalla - tosin lähes parikymmentä astetta pienemmissä hellelukemissa.

Tässä kokeilemani Gazpacho-resepti:

2 viipaletta kuivahkoa vaaleaa leipää kostutettuna
1 kurkku
1 punainen paparika
1/2 kg kypsiä tomaatteja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
chiliä
mustapippuria
Sekoita ainekset keskenään sauvasekoittimella.
Viilennä keitto kylmäksi jääkaapissa.


Terveisin

Ei kommentteja: