"Taitelijapareja" on tämän kesän näyttelyteema Retretissä. Se kurkistaa tunnettujen suomalaisten taitelijapariskuntien elämään ja tuotantoon 1800-luvun puolivälistaä 1900-luvun alkuun. Taitelijaparien on arveltu rikastuttavan toisensa elämää ja taiteellista näkemystä. Harvoin voi kuitenkaan samassa perheessä olla kaksi tasavahvaa tekijää, ja todella usein naiset ovat asettaneet perheen hoitamisen taiteilijauran esille. Näyttely kertoo myös päinvastaisista tapauksista ja värikkäistä, avioeroihinkin päätyneistä valtataisteluista. Mikään ei ole muuttunut?
Porvoossa vaikuttaneista taiteiljoista näyttelysssä ovat mukana kuvanveistäjä Ville Vallgren ja puolisonsa Antoinette Råström, joiden suhde oli tasapainoinen, mutta päättyi puolison kuolemaan. Molemmat olivat tuotteiliaita kuvanveistäjiä.
Porvoossa vaikuttivat myös ruotsalainen taidemaalari Louis Sparre ja puolisonsa taiteilija ja taideteollisuuskoulun opettaja Eva Mannerheim-Sparre, marsalkan sisar. Sparre perusti Porvooseen Iris-huonekalu- ja keramiikkatehtaan ja hänellä oli suuri merkitys vanhan Porvoon säilyttämisessä ja entisöimisessä.
Ja kolmas Porvoossa vaikuttanut taitelija oli Tove Jansson, kumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa. Tove maalasi ja kirjoitti kesät Porvoon saaristossa, Pellingin edustalla, pienellä Klovharun saarella. Hänelle oli omistettu erillinen näyttely "Muodon vapaus" joka kuvasi Janssonin taiteen suunnanmuutosta yhä abstraktimmaksi. Kuvanveistäjäperheen tytär halusi tulla tunnetuksi taitelijana, mutta suurimman suosion hän saavutti kaikkien rakastamien Muumi-hahmojen äitinä.
Aina yhtä vaikuttavassa luolastossa oli tänä kesänä Heli Ryhäsen ja Matti Kalkamon veistoksia ja tilateoksia sekä suomalaisten muotoilijoiden uniikkeja taidelasiesineitä Kyösti Kakkosen kokoelmasta.
Levähdyspaikalta voi laskeutua portaita alas veden ääreen.
Terveisin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti