Savonlinnan tori on joka kesä Oopperajuhlien aikaan suomalainen kesänäyttämö. Siellä oopperavieraat viihtyvät kahvilla ja ostoksilla. Tarjolla on mm. käsitöitä, vaatteita, kukkia, kirjoja, marjoja, jäätelöä ja savolaisia ruokaherkkuja. Kesäsäässä vallitsee leppoinen ja kiireetön tunnelma.
Tuttuun tapaan pääsin taas bongaamaan lapsuuden ajan herkkuja.
Niitä kertyi koriin sekä torilla maistettaviksi että kotiin kuskattaviksi.
.
Savolinnan torilla kohtaavat savolainen ohrarieska ja karjalainen perinneruokapiirakka lanttusupikas.
Puolikuun muotoinen supikas syntyy haudutetusta lantusta sekä ruis- ja vehnäjauhoista
kaaviloidusta taikinasta ja se voidellaan paistamisen jälkeen voilla.
Ohrarieska maistuu parhaalta tuoreen, pehmeän munavoin kera.
Suuri lakkalörtsy ja valikoiman uusi tulokas - vadelmainen minilörtsy.
Lörtsyt ovat oikeastaan munkkipossujen litteitä savolaisserkkuja.
Ne ovat syntyneet Savonlinnassa jo 1950-luvulla.
Perinteisimmät lörtsyt on täytetty omenahillolla ja muita marjatäytteitä ovat
ainakin vadelma ja mansikka.
Valikoimissa on myös lihalörtsyt, jotka maustetaan lihapiirakoiden tapaan
sipulilla, maustekurkuilla, sinapilla ja ketchupilla - valinnan mukaan.
Ehdoton suosikkihekkuni on kalakukko, muikkusellainen.
Mummoni oli maailman paras kukkojen paistaja ja mikään ei ollut
hauskempaa kuin sattua mummolaan kalakukkotalkoopäivänä.
Kuopio lienee se aito ja oikea kalakukkokaupunki, mutta kyllä olen onnistunut
ostamaan mitä herkullisimman muikkukukon myös Savonlinnasta.
Savolaisen makumatkan päättää oikeutetusti lankullinen voissa paistettuja neulamuikkuja Savonlinnan Seurahuoneen kattoterassilla, josta aukeaa upeat näköalat Saimalle, höyrylaivalaituriin ja torin ylle.
Terveisin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti