keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Tapahtumia Hangossa

KESÄN KESKIÖSSÄ

Hanko - Suomen etelä, kuten kaupunki itseään mainostaa,  oli upeimmillaan, kun teimme sinne pienen kesäretken. Kuumuutta hohtavat rantakalliot houkuttelivat istumaan auringossa. Pehmeä rantahiekka tuntui hyvältä paljaiden varpaiden alla.
Lyhyt piipahdus kaupungin tunnelmassa antoi paljon, sillä niin monenlaisten tapahtumien keskiöön huomasimme joutuvamme.



Legendaariset Hangon uimakopit ovat entisellään. Ne ovat upea osa merellisen kaupungin rantailmettä.



 Vanha Casino ja sinne johtavan tien varrella olevat romanttiset puuhuvilat olivat myös entisellään.
Casinon kahviterassilla oli hauska tavata yllättäen tuttuja työmaailmasta.


Herkuttelu on suorastaan osa kaupunkikuvaa. Rantakadun vanhoihin makasiineihin tehdyt ravintolat kutsuvat kulkijat viihtymään ja nauttimaan lähiruoasta. Me valitsimme Ravintola Origon, joka on palvellut rannassa niin kauan kuin muistan Hangossa käyneeni.
Ravintolan nimi on lähtöisin nasevan pakinoitsijan Jouni Lompolon nimimerkistä. Hän antoi sen aikanaan ravintolan perustajien käyttöön. Nykyiset omistajat, Westerlingit; vaalivat ravintolassaan skandinaavista lähiruokaa ja saimme iloksemme kuulla, miten viereisessä pöydässä istuneet vaikutusvaltaiset ulkomaalaisvieraat sitä ylistivät.


Myös meille maistui lohikeitto, siikatartar ja villisika.


Mainosalan ammattilainen, designtoimiston omistaja ja suomalaisten rakastama dekkarikirjailija Matti Remes kuului myös ravintolan vieraisiin. Hänen uusin dekkarinsa Pako ilmestyi juhannukseksi ja sen, kuten kuuden muunkin aikaisemman kirjan tapahtumat liittyvät Hankoon. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kirjan tapahtumapaikat, kadut, ravintolat, kahvilat, talot ja tiet ovat todellisia. Eikä ihme. Remes viettää paljon aikaansa Hangossa. Nyt hän poistui ravintolasta vaaleansiniellä, vintage kuplavolkkarillaan. Ja ennen sitä antoi hansikaslokerosta uuden kirjansa pöytäseurueessa olleille vieraille.



Me jatkoimme matkaa jälkiruoan toivossa. Valitsimme paikaksi Hangon rantamakasiinien uusimman ravintolan, Hangon Makaronitehtaan. Ravintolan omistaja on entinen mainosmies Juha Toivanen, jonka kanssa minulla oli ilo tehdä nuoruudessani töitä. Mutta jo kauan sitten Toivonen vaihtoi ravintola-alalle ja siirtyi Hankoon. Visuaalinen ote on kuitenkin säilynyt ja se näkyy ravintoloiden ilmeessä ja tunnelmassa. 


Hangon Makaronitehdas keskittyy italialaiseen ruokaan ja valistaa itse kaikki tuorepastat ja kastikkeet. Maut viimeistellään oman tarhan yrteillä. Jälkiruokalistalla olivat myöt tutut italialaisherkut, kuten tiramisu ja mansikat mascarponevaahdolla.


Paikaillisesta kirjakaupasta löytyi Remeksen uutuuskirja, jota oli pakko ostaa lomalukemiseksi, vaikka dekkarit eivät kuulukaan ihan suurimpiin suosikkeihini. Kirjan kautta aurinkoinen Hanko näytää varjoisamman puolensa, sillä Ruuben Waran seikkailuissa Hangon rantoja huuhtelee rikosaalto.


Päivän päätteeksi saimme karun kosketuksen myös elämän todellisuuteen. Meri näytti karuutensa, kun se otti uhrinsa Hangon rannassa. Neljän pelastusyksikön ja Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopterin huimasta yrityksestä huolimatta veden varaan joutunutta miestä ei saatu pelastettua. Ranta hiljeni. Mielet mustenivat.

Poika. Isä? Puoliso? Miten sattumanvaraiselta ja ohikiitävältä elämä alkoikaan tuntua. Jäin miettimään jokaisen päivän merkitystä.


Terveisin

1 kommentti:

Tarja Kvarnström kirjoitti...

Hienosti kirjoitettu kotikaupungistani. Aika hurjaa vain, että itse Hangossa asuvana luen blogistasi jonkun hukkuneen pari päivää sitten....tänne toiselle puolelle kaupunkia eivät näköjään uutiset kiirehdi turhan nopeasti.
Kiva kuitenkin kun viihdyitte!