torstai 18. marraskuuta 2010

Beaujolais Nouveau -viini saapui tänään

FOOD & DRINK

"Le Beaujolais Nouveau est arrivé - Beaujolais Nouveau on saapunut" lukee monen ranskalaisravintolan ikkunassa marraskuun kolmantena torstaina, joka on yksi ranskalaisen viinivuoden merkkipäivistä. Vuoden viinisadon ensimmäisten viinien valmistumista juhlitaan iloisesti eri puolilla Ranskaa.

Olen muutamana vuonna voinut ollut paikalla Pariisissa viinijuhlan riehakkaita ja välittömiä tunnelmia todistamassa, mutta tänä vuonna on aika juhlia kotimaassa. Onneksi uuden sadon viinipullot lennätetään hetkessä myös ympäri maailmaa viininharrastajien ja -ystävien iloksi.Beuajolais Nouveau valmistetaan Beaujolais'n alueella Gamay-rypäleistä erityisellä hiilidioksidimentelmällä, joka mahdollistaa viinin nopean kypsymisen.

Viini on kevyt ja raikas. Se sopii parhaiten kevyiden ruokien, kuten piirakoiden, keittojen, salaattisen, juustojen, pateiden ja patongin kanssa nautittavaksi. Viini toimii myös buffetpöydän viininä ja sopii seurustelujuomaksi.Viini on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14 -asteisena.

Tuore viini on aina tuoretta viiniä ja Beaujolais Nouveaussakin makua tärkeämpää on sen ympärille syntynyt iloinen sadonkorjuun juhla. Tämän vuoden viinit tosin ovat asiantuntijoiden mielestä myös hyviä. Tämä jää maistettavaksi.

Alkoon tulee tänään myyntiin kaksi Beaujolais nouveau -viiniä.


Olisikohan nyt aika kutsua kotiin ystäviä ranksalaiselle sipulikeitolle ja uuden sadon viinille? Keittoon löysin hyvän reseptin Hans Välimäen tänä syksynä ilmestyneestä keittokirjasta "Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan".Ei kommentteja: