sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Paahdetut punajuuret ja musta valkosipuli

Vietin taannoin viikonlopun ystäväni kanssa Tallinnassa ja ostin kotiin tuliaiseksi paikallisia herkkuja: mustaa leipää, ja Saarenmaan juustoa. Löysin myös itselleni uuden erikoisuuden: musta valkosipuli, joka on virolaisten oma superruoka. Päätin tänään kokeilla herkkua paahdettujen punajuurten kanssa.



Maitohappokäymisen eli fermentoinnin avulla valkosipulista valmistettu musta valkosipuli 


Virolaisia mustia valkosipuleita paistetaan lämpimässä ja kosteassa viikkojen ajan. Ne ovat vegaanisia ja gluteenittomia.


Maku on mieto ja makeahko. Sipuleita voi käyttää välipalana, ruokien ja juomien mausteena ja jopa makeisten valmistukseen. Sipuleissa ei ole voimakasta tuoksua.


Pakkaus näyttää tältä. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.mustkuuslauk.ee


Paahdetut punajuuret ja musta valkoipuli

Noin 1 kg tuoreita punajuuria
2-3 rosmariinin oksaa
1-2 mustaa valkoisipulia (tai 1 tavallinen valkosipuli)
1-2 rkl oliiviöljyä
(suolaa maun mukaan)

Kuori ja lohko punajuuret. Kuori ja pilko valkosipulit. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon rosmariinit. Kaada päälle oliiviöljyä. Sekoita. Kaada uunivuokaan.
Paista 200 asteessa, noin puoli tuntia, kunnes punajuuret kypsyvät ja paahtuvat.


Pehmeänmakuiset, paahdetut punajuuret ovat herkullinen lisäke kasvispihvien, grillatun tai paahdetun juuston kanssa sekä esimerkiksi riistalihan kaverina.


Terveisin,

Ei kommentteja: