lauantai 29. marraskuuta 2014

Ranskalaiset sinisimpukat valkoviinissä

ÄYRIÄISET

Porvoon kalakaupassa haaviini tarttuivat tänään Atlantin koillisrannikolta pyydetyt sinisimpukat. Jo kaupassa sain mielikuvan viinin ja valkosipulin tuoksusta ja höyrävästä simpukkakulhosta. Marraskuisessa Pariisissa bistro kuin bistro hemmottelee asiakkaitaan juuri sinisimpukoilla ja koko tämä kattaus musiikkia ja puheen sorinaa myöten piirtyi eteeni. Três bien!



Kylmän veden sinisimpukat ovat niitä tuotteita, joita myös syödään kylmän veden aikaan. Ranskalaisittain niinä kuukausina, joiden nimissä on r-kirjain - syyskuusta huhtikuuhun. 

Keitän simpukat kuivassa valkoviinissä. Mitä paremmassa viinissä ne saavat kiehua, sitä paremmalta ne maistuvat.




Ranskalaiset sinisimpukat - Moules Marinières

1 kg tuoreita sinisimpukoita
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
50 g voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kalalientä 
timjamia
persiljaa
mustapippuria
(suolaa)
Pese simpukat huolella kylmässä vedessä ja poista auki jäävät simpukat. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja valkosipuli. Pyörittele joukkoon sinisimpukat. Lisää pippuri ja halutessasi suolaa. Kaada joukkoon valkoviini ja kalaliemi ja kiehuta simpukoita 3-4 minuttia kannen alla, kunnes ne ovat auenneet. Ravistele kattilaa keittämisen aikana. Poimi pois aukeamattomat simpukat ja heitä ne pois. Lisää joukkoon persilja ja timjami. Nostele simpukat tarjoilukulhoon tai suoraan lautasille ja kaada keitinliemi päälle. Tarjoile tuoreen maalaisleivän kera.


Terveisin,

Ei kommentteja: