torstai 27. marraskuuta 2014

Hirven paahtopaistia kiitospäivään ja pikkujouluun

RIISTAHERKUT

Tänään vietetään ison valtameren toisella puolella ehkä vuoden suurinta ruokajuhla Thanksgiviniä.
Kiitospäivällä on Pohjois-Amerikassa pitkät perinteet ja ennen tämän päivän kalkkuna, perunamuusi ja kurpitsapiiras -menun aikaa pöytään kuuluivat myös peura ja monenlaiset muut riistaherkut.

Kiitospäivän vietosta intoutuneena ajattelin, että syksyn riistakauden tuore hirven paahtopaisti olisi mitä maistuvin herkku. Se sopii juhlistamaan myös meikäläisittäin tärkeää joulun odotuksen alkamista tulevana ensimmäisenä adventtina.


Katajaisen kansan hirvipaistin mausteeksi sopivat loistavasti katajanmarjat.
Metsän marjoista tehdyt hyytelöt kruunavat riistapaistin maun.


Katajalla maustettu hirven paahtopaisti

1 ½ kg hirven paahtopaistia
2 sipulia 
2 porkkanaa
1/2 palsternakka
2 laakerinlehteä
                       1 rkl öljyä                             
1-2 tl  jauhettua katajanmarjaa 
         tuoretta salviaa          
mustapippurirouhetta
ripaus suolaa
öljyä ruskistamiseen

Kuori ja paloittele juurekset ja sipulit. Ruskista ne kevyesti pannulla ja lisää ne voideltuun uunivuokaan. Kuivaa hirven paahtopaisti talouspaperilla ja hiero mausteet sen pintaan.  Ruskista liha kuumalla pannulla joka puolelta kauniin ruskeaksi ja asettele paistu vuokaan juuresten viereen. Lisää mukaan myös katajanoksa ja  laakerinlehden makua antamaan. Paista lihaa uunissa 175 asteen lämmössä, uunin alatasolla, kunnes mittari näyttää 65 astetta ja liha on sisältä hieman punertavaa. Kun otat lihan uunista kääri sen päälle vielä folio ja anna sen vetäytyä noin 10 minuuttia. Leikkaa paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile paahdettujen lohkoperunoiden, kasvisten ja pihlajamarja- tai karpalohyytelön kera.



Vähärasvainen riistaliha on paitsi herkullista myöskin kevyempään ruokavalioon sopivaa.


Terveisin,

Ei kommentteja: