Perinteinen porkkanakakku on perheeni suosiossa. Porkkanan ja tuorejuuston yhdistelmä kuuluu joka vuosi sadonkorjuun herkkuihin. Tänä vuonna päätin haluta vaihtelua traditioihin, kun törmäsin skånelaisen ruokabloggaajan Karonline Jönssonin ihanaan ideaan palsternakkakakusta.
Kokeilin oitis kakkua ja muutin hieman ruotsalaista reseptiä omaan maun mukaan. Aikaisemmin olen kokeillut palsternakkaa leivässä ja sämpylöissä, mutta nyt tuli todistetuksi, että se on erinomainen juures myös makeaan leivontaan.
Herkullisen pehmeä pohja maistuu kardemummalle. Pinnalla on ylellisen kermainen tuorejuustokuorrute, jonka päällä rouskuvat jyvät ja mantelirouhe.
Kuohkea lopputulos oli kaikkien mieleen. Todettiin jopa porkkanakakkua mieluisammaksi.
Palsternakkakakku
(Ø 24
cm irtopohjaiseen vuokaan)
Pohja:
n. 300 g palsternakkaa
2 dl rypsiöjyä
4 munaa
3 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
4 dl vehnä- tai spelttisihtijauhoja
Päällinen:
1 dl tomusokeria
0,5 dl rypsiöjyä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
Pinnalle:
1 dl kurpitsan-/auringonkukansiemeniä
1/2 dl mantelirouhetta
Raasta kuoritut palsternakat hienoksi raasteeksi. Sekoita raaste taikinaksi öljyn ja kananmunien kanssa. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma ja vatkaa kuohkeaksi. Sekoista leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan huolellisesti sekoittaen. Kaada voideltuun Ø 24 cm irtopohjaiseen vuokaan ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeri, öljy ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa kermavaahto erillisessä kulhossa ja nostele valmis vaahto varovasti juustotahnan joukkoon. Levitä päällinen pohjan päälle.
Sirottele lopuksi pinnalla siemeniä ja mantelirouhetta.
Resepti mukaeltu Karonline Jönssonin reseptistä
Terveisin,
2 kommenttia:
Tämähän on kokeilemisen arvoinen idea, kiitos! Palsternakkaa on minullakin tullut käytettyä leivissä ym muttei koskaan makeissa leivonnaisissa.
Kiitos kommentista! Ainakin meidän väki tuntui pitävän kakusta:)
Lähetä kommentti