maanantai 9. syyskuuta 2013

Porkkanakakkua uuden sadon porkkanoista

ISOÄIDIN RESEPTILLÄ

Tyttäreni pyysi minulta porkkanakakun reseptiä. Sitä, jolla olin leiponut kakkua hänen ollessaan pieni.
Kaivoin siis esiin nuhruisen reseptikansioni ja kirjoitin tyttärelleni ohjeen, jonka itse aikanaan olin kopioinut oman äitini reseptikansiosta. Kakusta oli siis tulossa suvussa kulkeva perinneresepti.

Ja ihan pakkohan siinä oli itsekin kokeilla jo unholaan jäänyttä herkkua vuosien takaa. Vehnäjauhoista osan korvasin kokojyvä maalaisvehnäjauhoilla ja sokerin määrää vähensin, koska alkuperäisen reseptin syntyaikoina ei esitetty terveysväittämiä eikä säästelty raaka-aineissa.


 

 

Mausteinen porkkanakakku

Pohja
4 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1,25 dl rypsiöljyä
2 dl kokojyvä maalaisvehnäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
6 dl porkkanaraastetta (n. 3 isoa porkkanaa raastettuna)
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia, inkivääriä ja muskottipähkinää
 
Kuorrutus
50 g voita
100 g maustamatonta sulatejuustoa (tai tuorejuustoa)
2,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
 
Pinnalle manterlirouhetta
 
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta porkkanat. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja rypsiöljy. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet ja lisää seos taikinan joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin A4 kokoiselle alueelle tai noin 25 x 30 cm kokoiseen voideltuun vuokaan. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 15 minuuttia kiertoilmauunissa (tavallisessa uunissa hieman pidempään). Anna kakkupohjan jäähtyä.
 
Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita voisula, juusto, tomu- ja vaniljasokeri sekä appelsiininkuori keskenään tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrutus kakun päälle. Ripottele pinnalle manterirouhetta koristeeksi. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa kakku halutessasi valmiiksi ruuduiksi.
 
 
 
Terveisin,
 

2 kommenttia:

Teppis kirjoitti...

Hei, Pohdiskelen tuota maalaisvehnäjauhon käyttöä. Korvasitko vehnäjauhon ihan yks yhteen tuon maalaisvehnäjauhon kanssa?

Marja B. kirjoitti...

Korvasin puolet, eli 2 dl maalaisvehnäjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja. Voit myös kokeilla suhdetta 3 dl vehnäjauhoja ja 1 dl maalaisvehnäjauhoja.