sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Helppo ja nopea jyväinen maalaislimppu Malmgårdin tapaan

KOTILEIPÄÄ

Tasan viikko sitten teimme taas retken ihastuttavaan Malmgårdin kartanoon. Jauhot olivat loppuneet ja täydennysreissu oli tarpeen. Tällä kertaa sain perinteisten tuotteidn lisäksi myös pussillisen uusia jauhoja kokeiltavaksi. Sekä aivan ihanan, helpon ja nopean leipäreseptin, josta saa reilussa tunnissa kaksi valmista vuokaleipää.

Sen otin ilolla vastaan, koska omatekoinen leipä maistuu aina herkulliselta. Lisäksi leipomalla leivän itse voi helpolla tavalla välttää lisättyä suolaa, jota niin helposti kertyy liikaa ruokavalioon.


Malmgårdin jyväinen maalaislimppu

(annoksesta tulee kaksi vuokaleipää)
 
1 litra piimää
1-2,5 del tummaa siirappia (tai 1/2 - 1 dl juoksevaa hunajaa)
1/4 dl soodaa
5 dl maalaisvehnäjauhoja (sihti tai kokojyvä)
3 dl ruislesettä
4 dl spelttisihtijauhoja
1 dl spelttihiutaleita
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl murskattuja pellavansiemeniä
(2 tl suolaa)
 
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele pari n. 1,5 litran leipävuokaa. Sekoita piimä ja siirappi tai hunaja.. Lisää sooda, jauhot ja siemenet. Paista uunin alaosassa n. 1h 15 min. Jos käytät kiertoilmauunia paistoajaksi riittää n. 55 minuuttia. Anna jäähtyä. Nauti luomuvoin kera.
 
 
Vinkki: makeutta voi säätää
Alkuperäisessä reseptissä on 2,5 dl tummaa siirappia, mutta minun makuuni leipä oli tuolloin vähän liian makeaa, joten siirapin määrää voi hyvin pienentää. Seuraavaan leipäannokseen kokeilin siirapin sijaan 1 dl juoksevaa hunajaa, joka on aito luonnon tuote. Tämä makeus oli enemmän minun mieleeni. Jatkossa olen huomannut, että puoli desiä hunajaa on ihan riittävä määrä.
Omiin leipiini en laittanut lainkaan suolaa, sitä kun on leivän päälle levitettävässä voissa tai juustoissakin.
 

Yläkuvassa hunajalla maustettu hieman vaaleampi leipä. Alla tummalla siirapilla leivottu pikkuisen tummempi ja makeampi leipä.

 
 
Terveisin,
 
 
 
 

Ei kommentteja: