Meillä on jo vuosia ollut tapana leipoa lankalauantaina venäläisen keittiön pääsiäisherkkua, kulitsaa.
Tänä vuonna teimme siitä vegaanisen versio, jotta yksi ja sama pulla sopisi kaikille ruokailijoille.
Tänä vuonna teimme siitä vegaanisen versio, jotta yksi ja sama pulla sopisi kaikille ruokailijoille.
Kulitsamme letityksen loihtii aina vanhin tyttäreni
ikivanhan karjalaisen letitystavan mukaan.
Monet ortodoksit tekevät kulitsan päälle kirjaimet XB - ne
tulevat venäjänkielen sanoista Xpuctoc Bockpece, mikä tarkoittaa "Kristus
on ylösnoussut". Usein näkee myös kirjaimet XP, mikä tarkoittaa samaa
roomalaisen varhaiskristillisen perinteen mukaan.
Vegaaninen kulitsa
6 dl kauramaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 dl rypsiöljyä
n. 14 dl vehnäjauhoja tai spelttisihtijauhoja (+ vähän leivontaan)
1 dl mantelirouhetta
1 dl rusinoita
Voiteluun:
kasvirasvalevitettä
Pinnalle:
raesokeria ja mantelirouhetta
Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää kardemumma, sitruunankuori, vaniljasokeri ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot ja öljy vuorotellen. Kohtoa taikinaa kaksikertaiseksi liinan alla lämpöisessä paikassa. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan rusinat ja mantelirouhe ja tee siitä pieni leipämäinen pulla keskelle. Tee toisesta osasta letit pullan ympärille ja koristelu päälle.
Voitele lopuksi kulista sulalla kasvirasvalevitteellä ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Jos haluat leipoa perinteisen, maito- ja munapohjaisen kulitsan, löydät reseptin tästä.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti