maanantai 17. tammikuuta 2011

Taizé rauhoittaa laulujen ja hiljaisuuden äärellä

UUDENLAINEN PALA RANSKAA

Huomasin eilen TV:n iltauutisissa, että kansainvälinen, ekumeninen Taizé oli nostettu esiin uudentyyppisenä messuna suomalaisissa kirkoissa.
Minä tutustuin Taizén luostariyhteisöön jo opiskelijana 1980-luvulla, jolloin Anna-Maija Raittila teki sitä tunnetuksi Suomessa. Musiikki on minulle tärkeää ja myös Taizéssa ihastuin kauniiseen kanonlauluun. Tilasin levyjä ja kuuntelen niitä yhä usein, kun haluan rauhoittua.

Taizé-yhteisö sijaitsee pienessä Taizén kylässä, Etelä-Burgundissa, Ranskassa. Yhteisön perustaja, veli Roger halusi toisen maailmansodan alettua auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä, niin kuin hänen isoäitinsä oli tehnyt ensimmäisen maailmansodan aikana. Taizén kylä oli melko lähellä rajalinjaa, joka jakoi Ranskan kahtia. Sen sijainti oli näin ollen hyvä tarjoamaan suojaa sotapakolaisille.
Nykyisin yhteisöön kuuluu yli 100 veljeä, jotka ovat sitoutuneet askeettisuuteen, naimattomuuteen ja hengellisten asioiden jakamiseen. Taizéssa järjestetään tapahtumia, joihin tuhannet nuoret aikuiset tulevat eri puolilta maailmaa.

Suomessa Taizén voi tutustua Taizé-messuissa, joita Helsingin seudulla järjestetään lauantai-iltaisin Michael Agricolan kirkossa. Lisäksi Helsingin Tuomiokirkon kryptassa on maanantai-iltaisin Taizé-rukoushetki. Kryptan hämyisä ja mystinen tunnelma sopii rukoukseen. Monet haluavat istua lattialla tuohusten ja ikonien äärellä. Tätä varten kryptaan on tehty talkoilla rukousjakkaroita ja kudottu räsymattoja. Oranssi Taizé-purje antaa rukoushetkelle omaleimaisen ilmeen. Mietiskelyä voi jatkaa teetarjoilun äärellä.
Taizé-rukoushetki Helsingin Tuomiokirkon kryptassa 
Taizé-messun sisältö
Kauneus : Harmonisia Taizé-lauluja toistetaan moneen kertaan, jolloin niitä voi meditoida sisimmään.
Hiljaisuus: Saarnan tilalla on hiljaista mietiskelyä, jolloin voi olla rauhassa Jumalan edessä sellaisena kuin on.
Taistelu: Rauhan, oikeudenmukaisuuden ja paremman maailman puolesta.

Terveisin

Ei kommentteja: