tiistai 19. maaliskuuta 2019

Minna Canthin juhlavuoden tasa-arvokakku

Tänään on taas tasa-arvonpäivä ja Minna Canthin päivä. On jälleen aika tarjota tasa-arvokakkua tasa-arvon uranuurtajan kirjailija, kauppias, toimittaja ja mielipidevaikuttaja Minna Canthin kunniaksi. Tänä vuonna vieläpä hänen syntymänsä 175 v juhlavuoden kunniaksi.
Minna Canth on suuri idolini ja joka vuosi ilahdun siitä, miten hänen mielipiteensä ovat olleet aikaansa edellä.


Ison kakun sijaan leivoin tänä vuonna neljä pientä kakkua Ikean kakkuvuokiin. Tällä tavoin pystyin ilahduttmaan useampia läheisiäni.



Minna Canthin kakku

2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl hyvää kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssikuorta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
4 rkl sulatettua voita

Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää kuiva-aineet ja siirappi vuorotellen vaahtoon. Lisää voi.
Kaada taikina voideltuun vuokaan. 
Paista pieniä kakkuja noin puoli tuntia 150 asteessa.


Jos teet yhden ison kakun, paista sitä 1/2 tuntia 175 asteessa ja vielä 
noin 1/2 tuntia 150 asteessa.



 Resepti on Minna Canthin perheen reseptikansiosta ja se on julkaistu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon korteissa. Hankin kortin Kuopion matkallani.





Olen ilahtunut  siitä, että Minna Canthin syntymän 175 v. juhlavuosi on ollut näkyvästi esillä. Olen seurannut Minnan tuotantoa vuosien aikana ja hankkinut hänestä tehtyjä kirjoja.

Tänä vuonna hankintani olivat Suuren Journalistipalkinnon 2018 Vuoden kirja -kategorian voittanut, Minna Rytisalon kirja Rouva C, joka on ensimmäinen fiktiivinen Minna Cantista kirjoitettu kirja. Ja Helsigin Sanomien kokoama teemaliite, jossa valotetaan Canthin historiaa ja luodaan yhteyksiä hänen merkityksestään tänä päivänä.



Kakkuperinteissä Minnan aikakauden kakku on tänä päivänä tuhtia tavaraa: kermaa, sokeria, siirappia ja voita. Aikanaan se on kuitenkin edustanut ylellisyyttä. Ja voimaa on löytynyt myös mausteista -inkivääristä, neilikasta ja pomeranssista. 



Viime vuonna paistoin Minna Canthin kakkutaikinasta muffiineja, lue lisää: http://prinsessojenkotitalous.blogspot.com/2018/03/minna-canthin-tasa-arvokakkua-muffineina.html

Tutustu myös ison kakun reseptiin: http://prinsessojenkotitalous.blogspot.com/2015/03/tasa-arvokakkua-minna-canthin-tapaan.html


Terveisin.

Ei kommentteja: