Lisäsin marjamämmiin tilkan vaniljakastiketta ja päälle mustikoita ja vadelmia. Herkullista!
Ruisjauhoista ja -maltaista imelletyn ja paistetun puuron - mämmin - juuret ulottuvat 1100-luvulle. Mämmin teollinen valmistus aloitettiin 1960-luvulla. Muutama vuosi sitten minulla oli työni vuoksi mahdollisuus käydä katsomassa, miten mämmi syntyy Suomen suurimman valmistajan prosesseissa.
Opin tuolloin, että yhden mämmituokkosen valmistus kestää kahdeksan tuntia. Prosessin tärkein ja vaikein vaihe on imellyttäminen. Sen salaisuus on oikeassa lämpötilassa. Varmaankin totta, Minulle oli yllätys, että paistamisen jälkeen kaikki tuokkoset pakastetaan. Pakastaminen on osa prosessia, jonka aikana mämmin maku vielä kehittyy.
Kokeilin marjamämmiä myös kinuskikastikkeen ja puolukoiden kera. Oikein hyvä yhdistelmä tämäkin. Oma lempituokkoseni on silti edelleen perinteisesti imelletty luomumämmi,
johon ei ole lisätty sokeria.
Aikojen saatossa mämmistä muodostui pitkäperjantain ruokaa, ja sitä nautittiin paastonajan viimeisinä hetkinä ennen suurta herkuttelua.
Tämän päivän mämmiresepteistä voi taas huomata, että mämmiä voi käyttä kakkujen, pullien, sämpylöiden ja leivän leivonnassa, lihapullissa, jäätelöissä, rahkassa ja smoothiessa, letuissa, muffinsseissa, pikkuleivissä, marmeladissa, hyytelössä ja jopa shottijuomissa. Siis ihan missä vaan.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti