keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen perinteinen pasha ja kulitsa


Meidän perheessämme on joka vuosi lankalauantaina talkoot. Koko naisväki kokoontuu keittiööni tekemään pashaa ja paistamaan perinteistä pääsiäispullaa, kulitsaa. Ne päätyvät pöytään pääsiäisateriamme jälkiruokina. Ihanaa on yhdessä tekemisen tunnelma ja vuodesta toiseen toistuva perinne, jota kaikki odottavat.

Nyt on aika kaivaa esiin muotit ja hankkia valmiiksi rahkat, kermat ja kananmunat. Jos sinulla ei ole pashamuottia, voit tehdä pashaa myös suodatinpusseilla vuoratuissa kahvisuodattimissa.


Pääsiäispasha

500 g maitorahkaa
3 munankeltuaista
2 dl sokeria
100 g voita
2 dl kuohukermaa
vaniljasokeria
1 dl silputtuja rusinoita
1/2 dl mantelirouhetta
(suureen puumuottiin tarvitaan kaksi annosta)

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kattilan pohjalla kuohkeaksi. Lisää rahka, pehmeä voi ja kerma. Kuumenna aineksia koko ajan sekoittaen lähes kiehumapisteeseen  ja pidä seosta tässä lämpötilassa noin 5 min. Seosta ei saa päästää kiehumaan, sillä silloin se juoksettuu ja muuttuu rakeiseksi.

Jäädytä seos ja lisää siihen rusinat ja mantelirouhe sekä vaniljasokeri. Kaada seos sideharsolla vuorattuun pashamuottiin. Pane päälle kevyt paino ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli vuorokautta. 

Kumoa pasha tarjoiluvadille. Koristele pääsiäismunilla ja laita päälle mahdollisuuksien mukaan tuore ruusu.





Kulitsa

3 dl maitoa
20 g hiivaa
1 tl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
n. 10 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 dl rusinoita
1 dl mantelirouhetta
(kuvan kulitsassa 2 taikina-annosta)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiivat. Lisää kardemumma, sitruunankuori, sokeri ja munat. Alusta joukkoon jauhot ja lisää lopuksi sulatettu voi. Kohtoa taikinaa kaksikertaiseksi liinan alla lämpöisessä paikassa. Jaa kohonnyt taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan rusinat ja mantelirouhe ja tee siitä pieni leipämäinen pulla keskelle. Tee toisesta osasta letit pullan ympärille. Kuvan letityksen on loihtinut vanhin tyttäreni ikivanhan karjalaisen letitystavan mukaan.

Monet ortodoksit tekevät kulitsan päälle kirjaimet XB -  ne tulevat venäjänkielen sanoista Xpuctoc Bockpece, mikä tarkoittaa "Kristus on ylösnoussut". Usein näkee myös kirjaimet XP, mikä tarkoittaa samaa roomalaisen varhaiskristillisen perinteen mukaan.

Voitele lopuksi kulista kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.


Vinkki: Jos haluat leipoa vegaanisen kulitsan, kurkkaa ohje tästä.




Terveisin,

Ei kommentteja: