perjantai 5. huhtikuuta 2013

Vietnamilaiset Bánh mi -leivät - nam nam

VIETNAM

Vietnamilainen ruoka on nyt toden teolla in. Villiyrtit ja voimakas kalakastike ovat makujen keskiössä. Mielenkiintoista on se, miten osin raikkaat, osin merelliset vietnamilaiset maut ja ranskalainen keittiö yhdistyvät. Tätä selittää yhteinen historia: Vietnam oli toista sataa vuotta Ranskan siirtomaa - Indokiina. Tämän ajan perua vietnamilaisessa keittiössä ovat esimerkiksi tummaksi paahdettu kahvi, paahtovanukkaat ja täytetyt patongit.

Bánh mi -leipä eli kasviksilla, yrteillä ja ohuilla kala-, kana- tai lihaviipaleilla täytetty ranskalaistyyppinen patonki on uusi ja oikein toivottu tulokas eurooppalaiseen kahvilakulttuuriin. Reissumiehen rinnalla se on vähän eksoottisempi vaihtoehto pikkunälkään.

 
Minttu, thai-basilika, korianteri ja tilli kuuluvat vietnamilaiseen keittiöön. Samoin kuin porkkana, kurkku, kevätsipuli, idut, fenkoli kaali ja retikka. Vähän yllättävällä tavalla nämä kasvikset päätyvät myös patonkiin.
 
Karamelisoitu lohi on myös tyypillinen vietnamilainen herkku. Sekin maistuu patongin välissä uskomattoman herkulliselta. Bánh mi on erinomainen täydennys patonkien perinteiseen kinkku-juusto-paahtopaisti-mozzarella -valikoimaan.

 
Täyteläinen patonki on täynnä miellyttäviä makuja. Ja se on helppo kääriä mukaan vaikkapa evääksi. Ainakin meillä ollaan tähän vaihtoehtoon ihastuttu.

 

Vietnamilaiset Bánh mi -lohileivät 

(5 annospatonkia)
 
5 pientä patonkia tai patongin puolikasta
1/2 kurkku
1/2 dl soijakastiketta
5 korianterin tai mintun oksaa
mustapippuria myllystä
chiliöljyä
 
500 g karamellisoitua lohta (ks. resepti)
 
Pikkelöidyt kasvikset
2 porkkanaa
pala retikkaa
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 dl riisiviinietikkaa
ripaus suolaa
 
(Majoneesia tai) kevyempää jogurttilevitettä
1,5 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl raastettua piparjuurta
1 rkl sokeria
1 rkl väkiviinaetikkaa
 
Valmista karamellisoitu lohi.
 
Pikkelöi kasviket: Suikaloi kuoritut porkkanat ja retikat ohuiksi tikuiksi. Kiehauta vesi, sokeri ja viinietikka seokseksi ja jäähdytä se. Lisä kasvissuikaleet. Lisää suola ja anna maustua n. 1/2 tuntia.
 
Valmista jogurttilevite sekoittamalla ainekset keskenään.
 
Kokoa patongit: höylää kurkusta pitkiä suikaleita juustohöylällä. Halkaise patongit, sivele leikkauspinnoille soijaa ja jogurttilevitettä. Nosta patongeille karamellisoidut lohipalat, kurkkusuikaleita, pikkelöityjä kasviksia ja tuoretta korianteria tai minttua. Mausta lopuksi pippurilla ja chiliöljyllä.
 
 
Terveisin,
 

1 kommentti:

Anh | Feminine 23 kirjoitti...

This is awesome how you adapt Banh Mi with salmon!
I'm searching for news about Banh Mi in Finland since I'm running a Banh Mi stand on Ravintola Päivä this May 18th. And I ended up at your post! Really great job with your recipe.