sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Lakkiaisbuffetissa mukana azerien ruokaperinteitä

RUOKAJUURET
 
Ihanan kummityttöni lakkiaisia vietettiin tänä viikonloppuna. Juhla oli lämminhenkinen ja täynnä musiikkia, kuten laulua opiskelevan sankarittaren juhlissa sopiikin olla.
 
Ilokseni huomasin, että tarjoilubuffetissa oli otettu huomioon sankarittaren puoliksi azebaitzanilaiset juuret. Lihapullien sijaan buffetistä löytyi Azerbaizanin perinneherkku: viinilehtikääryleet, jotka perheen taiteilijaystävätär oli huolella käärinyt ja hellyydellä hauduttanut perinteisen reseptin mukaan. Tarjolla oli lisäksi sankarittaren äidin loihtimaa piirakkaa fetatyyppisestä juustosta, joka sekin on azerien vuoristosta kotoisin oleva perinneherkku.
 
Mieleeni palasi juhlan makujen myötä elävästi juhlan sankarittaren kanssa tehty unohtumaton matka Azerbaizaniin, hänen toisen sukunsa juurille.
 
 
Azerbaitzanilaiset viininlehtikääryleet bakulaisen caravanravintolan alkupalana....
...ja suomalais-azerbaizanilaisissa lakkiaisissa.
 
 
 Viinilehtikääryleet tarjoillaan perinteisesti tzatzikin kera.
 
 
Fetatyyppinen juusto syntyy Kaukasuksen pienissä vuoristokylissä vuohenmaidosta.
 
 

Viininlehtikääryleet 

 1 tlk säilöttyjä viininlehtiä
 
Täyte:
250 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
1 mieto chili
1 prk tomattipyreetä
1/2 dl hienonnettua persiljaa
2 rkl kuivattua minttua tai
1/2 dl tuoretta marokonminttua
1/2 dl pitkäjyväistä riisiä
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 dl oliiviöljyä
 
Hauduttamiseen:
1/4 dl oliiviöljyä
1/2-1 dl sitruunamehua
kiehuvaa vettä
    Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipuli. Sekoita kulhossa jauheliha, sipulisilppu, hienoksi pilkottu chili, tomaattipyre, persilja, minttu, riisi, mausteet ja öljy. Rullaa viininlehdet varovasti auki. Levitä lehdet työlaudalle ja pane niille ruokalusikallinen täytettä. Kääri rullalle. Lado kääryleet tiiviisti uunipellilla niin että saumakohta tulee pohjalle. Kaada päälle öljyä, sitruunamehua sekä kiehuvaa vettä niin paljon, että kääryleet peittyvät.  Hauduta miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia.  Tarjoa maustamattoman turkkilaisen jogurtin tai tzatzikin kera.  
Terveisin,
 



Ei kommentteja: