sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Soulin ydinturvahuippukokouksen tunnelmissa

SOUL

Läksimme eilen aamuyöllä paluulennolle Soulista, joka valmistautui ottamaan vastaan maailman eri valtioiden johtajat ydinturvahuippukokoukseen. Myös meidän presidenttimme Sauli Niinistö lensi eilen Souliin, todennäköisesti samalla koneella, jolla me eilen iltapäivällä palasimme.


Soulin kentällä oli poikkeuksellisen tehostetut turvatoimet, eikä ihme, kun sinne odotettiin arvovaltaisia vieraita 53 maasta, mukana mm. Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän presidentit sekä YK:n koralainen pääsihteeri. Eri maiden delegaatioiden saapumista varten oli lentokentän sisääntulovälille rakennettu valtava lippukuja, jossa olivat mukana kaikkien osallistuvien maiden liput.

Itse kokouksen valmistelut näkyivät viime viikon aikana kaupungissa. COEXin kongressialue valmistautui tapahtumaan näyttävästi ja myös tiukkojen turvatoimien säestämänä. Ydinturvahanke alkoi kaksi vuotta sitten Barack Obaman aloitteesta ja tuolloin pidettiin vastaava huippukokous Washingtonissa.





Huomenna virallisesti alkavan Soulin huippukokouksen teemana on "Beyond Security Towards Peace".
Sen tarkoituksena on neuvotella ja sopia keinoista, jonka avulla voidaan vähentää ydinasekelpoisen aineen määrää maailmassa ja miettiä ratkaisuja, jolla voidaan estää ydinpottoaineen joutuminen terroristien käsiin.



Paikallinen media otti kantaa ydinenergiakeskusteluun, sillä Etelä-Korea on yksi eniten ydinvoimalla tuotetusta energiasta riippuvainen maa maailmassa. Uusia tapoja tulevaisuuden ydinenergiaan kaivataan Aasiassa kipeästi talouskasvun turvaamiseksi. Taustalla on myös Japanin Fukushima-onnettomuuden jälkipuinti.

Samalla huolenaiheena Etelä-Koreassa on naapurimaa Pohjois-Korea, jonka kanssa Etelä-Korea on muodollisesti yhä sodassa. Pohjois-Korean uusi, nuori johtaja on ilmoittanut maailmalle, että kaikkia huippukokouksessa Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa vastaan esitettyjä lausumia voidaan pitää sodanjulistuksena. Pohjois-Korea ei itse osallistu kokoukseen.

The Korea Times toteaa artikkelissaan, että maantieteellisesti katsottuna Etelä-Koreassa ovat konkreettisesti läsnä kaikki ydinturvallisuuteen liittyvät asiat. Ja ehkä juuri siksi Soul on mitä sopivin paikka tämän tyyppisen huippukokouksen järjestämiseen.


Korean sodan jälkeen käydyissä rauhanneuvotteluissa maiden välille muodostettiin 4 km leveä demilitarisoitu vyöhyke, 2 km varsinaisen rajan molemmille puolille kummankin valtion alueella. Vyöhyke on täysin miinoitettu maamiinoilla ja lisäksi varmasti maailman tarkimmin vartioitu ja suojattu raja demilitarisoidun alueen reunoillakin. Tämä oli helppo todeta tavallisena turistinakin demilitarisoidulle alueelle tekemällämme retkellä, jossa sotilaat tarkastivat passit ja kuvaaminen oli äärimmäisen rajoitettua.


Kaikille alueille ei enää loppuviikon aikana myöskään tehty retkiä, koska myös täällä valmistauduttiin presidentti Obaman vierailuun alueella. Obaman on määrä vierailla tänään demilitarisoidulla alueella, Koreoiden välisella rajalla, Panmunjeomissa, noin 60 km:n päässä Soulista.


Soul on monella tavalla upea kaupunki, mutta aivan erityisen särmän
sille tällä matkallamme antoi sen rooli maailmanpolitikan näyttämönä.
Tuntui kuin olisi itsekin ollut ajankohtaisen huippukokouksen keskiössä.

Terveisin,



2 kommenttia:

Katariina kirjoitti...

Todellakin ajan hermolla ja maailmanpolitiikan keskiössä!
Varmasti mieleenpainuva matka!

Marja B. kirjoitti...

Näin äsken iltauutisissa, kun Obama kiirakoi raja-alueella Pohjois-Korean puolelle. Ja vain muutama päivä sitten me olimme observatoriossa kaukoputkien kanssa katselemassa samoja maisemia. Mielessä pysyy:).