lauantai 6. helmikuuta 2016

Tattari-spelttiblinit talviriehaan!

Taas kerran ollaan blinipannujen ääressä! Keskitalven rieha koittaa. Tänä vuonna tartuin perinteiseen tattariblinireseptiini, mutta korvasin vehnäjauhot spelttijauhoilla. Resepti toimi hyvin. Täytteissäkin kokeilin uutta: poron jauhelihaa ja kanaa, sillä perheessäni on toivottu vähäsuolaisempia vaihtoehtoja perinteisten blinitäytteiden rinnalle. Kyllä nekin tuntuivat maistuvan:).


Kylmäsavuporo on loistava blinitäyte, mutta ihan yhtä hyvin toimii myös paistettu poron jauheliha. Siinä suolan määrän voi säätää itselle sopivaksi. Maustoin lihan katajanmarjoilla. Rinnalla tarjosin makeaksi hautuneita paistettuja sipuleita, crème fraichêa ja puolukoita.


Toinen uusi täytekokeilu olivat chilillä maustetut kanasuikaleet, Niiden rinnalla toimivat rucola ja salaatti sekä crème fraichê. Pinnalle ripaus mustapippuria. Tässäkin täytteessä voi suolan määrän valita itse.

Mutta ei blini-iltaa ilman mätejä ja kylmäsavulohta. Niiden maku valloittaa aina.


Tattari-spelttiblinit

45 g hiivaa
6 dl rasvatonta maitoa
3 rkl hunajaa
1 pullo vaaleaa olutta (0,33 l)
3 dl kevyttä kermaviiliä
4 keltuaista
4,5 dl tattarijauhoja
4,5 dl spelttijauhoja
tilkka rypsiöljyä
4 valkuaista vaahdotettuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitton. Lisää hunaja, olut, kermaviili, kananmunan keltuaiset ja jauhot. Kohota huoneenlämmössä 1-2 tuntia.
Lisää taikinaan juuri ennen paistamista tilkka rypsiöjyä ja valkuaisvaahto varovasti käännellen.
Paista blinit pienellä lämmöllä blinipannuissa. Blinit kohoavat vielä pannulla ja voit tehdä niistä mehevän paksuja haluamasi paksuuden mukaan. Paista blinejä molemmin puolin, kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä. 

Annos on suuri - puolita se, jos ruokailijoita on vähän. Itse yleensä tarjoilen blinejä isommalle joukolle, jonka mukaan tämä resepti on mitoitettu.
Lisää blinireseptejäni: ruis-speltti blinit, perunablinit


Blinitäytteitä
muikun, siian ja kirjolohen mäti, sipulisilppu ja smetana
kylmäsavulohi, punasipuli ja smetana
suolakurkut, smetana ja hunaja
metsäsienisalaatti
savusiikatahna
katka- tai jokiravuista, sipulista ja crème fraichêsta tehty vaahto
kylmäsavuporo, piparjuuri ja puolukat
paistettu, katajanmarjoilla maustettu poron jauheliha ja sipuli, crème fraichê ja puolukat
paistettu chilikana ja sipuli, crème fraichê, ja rucola ja salaatti





Terveisin,

Ei kommentteja: