perjantai 29. elokuuta 2014

Spelttileipää rapujen kaveriksi

LEIVÄT


Tänä vuonna päätin leipoa leivän itse rapujen kaveriksi. Olen innostunut speltistä ja päätin kokeilla, miten se toimisi. Ja hyvinhän se soveltui. Itse leivotussa leivässä voi myös säädellä suolan määrää.


Kaivon esiin välillä kaapin kätköihin hautautuvat leipävuoat ja kokeilu pääsi alkuun. 
Voitelin vuoat ja laitoin reunoille unikon- ja seesaminsiemeniä, jotta juhlaleivät näyttäisivät myös juhlavilta.

Aah sitä tuoksua, mikä leivistä levisi keittiöön ja koko kotiin!


Spelttileipä rapujen kaveriksi

(2 leivän taikina)

6 dl vettä
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 rkl hunajaa
(1 tl suolaa)
1 dl rypsiöljyä
n. 1 kg spelttisihtijauhoja

Pinnalle:
1 kananmuna voiteluun
unikonsiemeniä
seesaminsiemeniä

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva. Lisää seokseen hunaja, kananmunat (suola) ja rypsiöljy. Alusta joukkoon jauhot. Ole tarkkana että taikina jää ilmavan pehmeäksi.
Kohota taikinaa puoli tuntia lämpimässä vesihauteessa leivinliinan alla.

Voitele kaksi leipävuokaa. Sirottele vuokien kylkiin unikon- ja seesaminsiemeniä.
Jaa kohonnut taikina kahtia, muotoile leivät ja asettele ne vuoksiin.
Kohota leipiä vielä n. 15 minuuttia. Voitele kananmunalla ja
ripottele pinnalla unikon- ja seesaminsiemeniä.
Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Kumoa paistuneet leivät vuoista ja jäähdytä ne.
Viipaloi leivät ennen tarjoilua ja halutessasi paahda rapupöydässä.




Rapupöydässä leipäviipaleet voi halutessaan paahtaa - ne maistuvat hyviltä myös paahtamatta.
Pehmeä voi ja tuore tilli viimeistelevät makunautinnon.


Luonnonläheinen somistus rapupöytään syntyy vaikkapa tammenlehvistä.


Kruunutilli on myös raputarjoilun must.



Terveisin,

Ei kommentteja: