maanantai 9. joulukuuta 2013

Pipareita vai pullia - piparipullia!

JOULUKALENTERI


Tyttäreni mietti haluaako hän leipoa pipareita vai pullia. Poikaystävä ratkaisi ongelman toivomalla piparipullia!  Ne ovat aivan uskomattoman herkullinen ja joulunmakuinen yhdistelmä.

Piparit syntyvät kätevästi valmiista piparitaikinasta. Jos kuitenkin päätät tehdä taikinan itse, tee se jo etukäteen, ainakin päivää aikaisemmin valmiiksi kylmään.

Meidän perheen piparitaikina on Liimataisen piparitaikina. Luulin pitkään, että äitini oli saanut reseptin Hilma-mummiltani, kunnes ymmärsin, että resepti ei suinkaan ollut kotoisin meidän suvustamme. Puoli Suomea leipoi piparinsa tämän perinnereseptin mukaan. Ja mikäs siinä, loistava resepti kun on.


Pullataikina

0,5 l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1,5 tl kardemummaa
1,75 dl sokeria
n. 1 kg hienoja vehnäjauhoja
 1 dl rypsiöljyä (tai voisulaa)

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekoittaen. Alusta joukkoon loput jauhot ja öljy.  Kohota taikina lämpimässä vesihauteessa noin ´puolen tunnin ajan. Leivo kaksi pellillistä isoja pullia.

Leivo valmiiksi suuria pipareita sillä aikaa kun pullat kohoavat.
Jos leivot piparipullia, pullia ei tarvitse voidella.  Lisää pullan päälle pipari.

 Kun paistat piparipullia, laita uunin lämpötilaksi 175 °C ja pidennä paistoaika tarpeen mukaan, niin, että pullat kypsyvät piparin alla.




 

Liimataisen piparitaikina

425 g voita
425 g sokeria
1 lasi (2 dl) tummaa siirappia
2 tl kanelia
2 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 lasi (2 dl kermaa)
1 kg hienoja vehnäjauhoja
4 tl soodaa


Kiehauta siirappi ja mausteet nopeasti ja anna niiden jäähtyä. Hiero huoneenlämmössä pehmennyt voi sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita sooda vehnäjauhoihin. Sekoita jäähtynyt siirappi, kerma ja vehnäjauhot voi-sokeri -vaahtoon.

Painele taikina kannelisen kulhon pohjalle tai kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan seisoa kylmässä seuraavaan päivään. Leivo ohuiksi pipareiksi.


Kun teet pelkkiä pipareita, paista 200-220°C asteessa n. 5 min.


Terveisin,

2 kommenttia:

Marjatta kirjoitti...

335Tietenkin piparipullia joulua odotellessa! Kymmenen pistettä tyttären poikaystävälle!

Olen lähdössä muutamaksi päiväksi mummoilemaan ja tarkoitus on leipoa lastenlasten, 8v ja 6v, kanssa juuri piparipullia. Saa nähdä, minkälaisia pullista tulee, sillä perheen kuopus vajaa 2-vuotias neiti haluaa yleensä osallistua leipomisjuttuihin.

Liimataisen piparitaikinan reseptiä voisin kokeilla, kiitos ohjeesta.

Marja B. kirjoitti...

Oikein hyvää mummoilureissua. Leipokaa sydämen innolla. Pieninä tytöt leipoivat niin pieniä pullia, että ne aina paloivat isojen joukossa:).