torstai 15. marraskuuta 2012

Illanistujaisiin Le Beaujolais Nouveau & Jokirapu-vuohenjuusto quiche

UUSI VIINISATO

On marraskuun kolmas torstai:"Le Beaujolais Nouveau est arrivé - Beaujolais Nouveau on saapunut".  Lähes puoli vuosisataa Beaujolais Nouveau -viini on laskettu markkinoille marraskuun puolivälissä. Aikaisemmin päivä oli aina 15.11 ja se vaihteli vuosittain kalenterin mukaan, kunnes se runsas kolmekymmentä vuotta sovittiin marraskuun kolmanneksi torstaiksi. Tänä vuonna marraskuun kolmas torstai on sattumalta lisäksi 15.11! Ja miten nyt haluaisinkaan olla Ranskassa!

Tapahtuma on ehkä Ranskan odotetuin satojuhla ja sille on perustettu jopa omat pinkit ja pirteät nettisivut. Sivujen mukaan eniten viiniä kulutetaan luonnollisesti Ranskassa. Pelkästään Pariisissa uutta Beuajolais-viiniä nautitaan 1,3 miljoonaa pulloa. Minulle oli yllätys, että seuraavaksi eniten uuden sadon viiniä juodaan Japanissa, peräti 7,8 miljoonaa pulloa.

Suomessa seuraillaan trendejä ja myös Alkoon tuli tänään myyntiin uuden sadon viini: Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête.


Alkon esittelyn mukaan viini on kevyt, vähätanniininen, marjaisa ja raikas.
Totta - kepeää ja tuoretta:). Mutta traditio, juhla ja illanistujainen on tärkeintä!


Koska Beaujolais Nouveaun ensisijaisesti kevyt illanistujaisjuoma, sen seurana voi tarjota mitä erilaisimpia pikkuruokia: lämpimiä piiraita ja keittoja tai vaikkapa salaattia, patonkia ja juustoja. Tällä kertaa valitsin tarjoittavaksi ranskalaisen jokirapu-vuohenjuusto quichen, joka suorastaan sulaa suuhun.








Ranskalainen jokirapu-vuohenjuusto quiche
Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 tl leivinjauhetta
1tl luomusitruunan raastettua kuorta
1 rkl sitruunamehua
1-2 rkl vettä
Täyte:
150 g kuorittuja jokiravunpyrstöjä tilliliemessä
2 rkl hienonnettua timjamia
3 salottisipulia
2 rkl voita
2 dl kermaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
3 kananmunaa
150 g vuohenjuustoa

Mittaa  jauhot, voi, leivinjauhe ja sitruunankuori kulhoon ja sekoita ne murumaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vesi ja pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Valuta jokiravunpyrstöt. Sekoita timjami rapujen joukkoon. Kuullota hienonnetut sipulit voissa ja lisää rapuseokseen. Sekoita kerma, valkoviini ja kananmunat kulhossa ja kaada seos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Nostele rapuseos kermatäytteen päälle. Murustele lopuksi vuohenjuusto pinnalle. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä.

                                                                                   Resepti: Glorian Ruoka ja Viini



Terveisin,

Ei kommentteja: