maanantai 16. toukokuuta 2016

Nyhtökauraburger

Kaurasta, härkäpavuista ja herneistä valmistettu nyhtökaura on uusi hittituote, joka on ylittänyt uutiskynnyksen myös kaikissa päämedioissa. Tänään onnistuin ostamaan paketin jokaista markkinoilla olevaa makuvarianttia ja maistelu voi alkaa.

Valmistimme kuopukseni kanssa iltapalaksi nyhtökauraburgereita. Burgersämpylät leivoin kauraisista sämpyläjauhoista. Halusimme valmistaa kokonaan kasvispohjaisen aterian.


Nyhtökaura on tuotteena on innostava kokonaisekologisuutensa vuoksi. Lisäksi se on kotimainen uusi innvaatio, joka on myös terveysarvoiltaan hyvä: paljon hyvälaatuista proteiinia, kauran kuituja ja pehmeää kasvisrasvaa.
Nyhtökaura on valmiiksi kypsennetty, se tarvitsee vain kuumentaa. Sitä voi käyttää proteiinilähteenä monissa ruoissa esimerkiksi jauhelihan tai kanasuikaleiden tapaan. Rasioiden pahvikääreissä on mukana helppoja reseptejä. Visuaalisesti nyhtökaura ei ole erityisen houkutteleva, mutta "pulled" ruokien villityksen vuoksi se näyttää tutulta ja kuitenkin syötävältä.


Nyhtökauraburger

Täyte
1 punasipuli
1 mieto punainen chili
oliiviöljyä 
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta timjamia hienonnettuna
250 g rasia maustamatonta nytkökauraa
mustapippuria 

Pilko sipuli hienoksi ja kuullota silppu öljyssä, lisää joukkoon pilkottu chili, timjami ja ripaus sokeria, Sekoita. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Lisää joukkoon nyhtökaura ja kuumenna. Rouhi päälle pippuria myllystä.


Kauraiset burgersämpylät

5 dl vettä
2 rkl siirappia
1ps (11 g ) kuivahiivaa
10-12 dl kauraisia sämpyläjauhoja
0,75 dl rypsiöljyä
pinnalle seesaminsiemeniä

Sekoita siirappi reilusti kädenlämpöiseen veteen (+ 42 astetta). Vatkaa joukkoon kuivahiiva, joka on sekoitettu jauhoihin. Vaivaa taikinaan loputkin jauhot ja lisää vähitellen rypsiöljy alustaessasi. Kohota taikinaa noin puoli tuntia. Leivo sämpylät ja laita ne uunipellille. Kohota vielä heteki. Sivele lopuksi sämpylöiden pinta vedellä ja ripottele päälle esimerkiksi sesamisiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa 12-15 minuutin ajan.


Kokoa burgerit mieleiseksesi. Laita väliin salaattia, nyhtkökauratäytettä, halutessasi ketchuppia.

Meidän mielestämme täyte on hyvä ja sopivan mausteinen. Rasiallinen nyhtökauraa tuntui riittoisalta, koska se on täyttävää. Totesimme, että määrällisesti sitä tarvitaan jauhelihaa vähemmän kylläisen tunteen aikaansaamiseksi.
Ei jäänyt maistelu tähän kertaan.


Terveisin,

Ei kommentteja: