tiistai 20. lokakuuta 2015

Lampaanpaistia ja paahdettuja nauriita

Tänä syksynä minusta on ilmeisesti tullut lampaansyöjä! Olen huomannut, että lammas on mitä parhain raaka-aine muulloinkin kuin pääsiäisen menussa. Se on kertakaikkiaan herkullista juuri syksyn juuressadon kera. Tällä kertaa paahdoin lampaanpaistin kaveriksi nauriita.


Uunissa kypsynyt paisti syntyy helposti ja kuin itsestään. Marinoimiseen kannattaa
kuitenkin varata aikaa - yön yli on kätevä tapa.


Lampaanpaisti

n. 2,5 kg  lampaanpaisti
6-8  valkosipulinkynttä

Marinadi
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta*
1 rkl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta rosmariinia
mustapippuria myllystä

Tee paistiin pieniä viiltoja ja työnnä niihin palat valkosipulinkynsistä. Sekoita mausteseoksen ainekset ja sivele seosta joka puolelle paistia. Pane paisti pussiin ja anna marinoitua kylmässä yön yli.


 Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä n. 175° asteisessa uunissa. Ota se pois uunista, kun mittari näyttää 70° astetta. Paisti on silloin sisältä punertava. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä muutama minuutti. Viipaloi paisti tarjoiluvadille. Tarjoile esimerkiksi paahdettujen nauriiden ja sienimuhennoksen kera.




Juomaksi lampaanpaistille sopii runsaanmakuinen, voimakas punaviini, joka yleensä
kannattaa kaataa karahviin dekantoitumaan ennen tarjoilua.



Terveisin,


*TERVEYSTIETOISEN SUOLAMÄÄRÄ
Soijakastikkeen kanssa koko paistiannoksen suolamäärä on n. 2,62 g.

Uusimpien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan
 suolan saannin tulisi olla enintään 5 g/vrk eli niukka teelusikallinen/vrk. 
Terveydelle hyödyllistä voisi olla vieläkin pienempi määrä, esim. 3 g/vrk.


2 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Lammas on kyllä hyvää, ja nythän on vielä hyvä aikakin karitsan ostoon. Oi tämä marinadi kuulostaa herkulliselle ja sopii kyllä hyvin lampaalle.

Marja B. kirjoitti...

Ainakin meidän perheessä lammas teki hyvin kauppansa:)